Follow Qiela :)

Here are ten things I wish someone had told me — and I wish that I had heard:

1. The first time you see or hold your baby, you might not hear angel choirs in the distance. You might have a doctor still halfway up your body stitching you, or a nurse pumping your stomach to help you deliver your placenta. You might be in a lot of pain. You might be more exhausted than you have ever been in your whole life. It’s okay if you don’t hear the angels. There will be time to have those magic moments with your new baby. - 

Inas masa 'pooped out', terus letak atas perut & i just like...wohaaaaaa...boleh tahan besar, tak la kecik sangat sebab estimated weight around 2kgs something....suami duk berdzikir Allahuakbar....Allahuakbar.....& yes...semua tu memang menakjubkan...Besar sungguh Kuasa Allah, boleh menghidupakn 'sesuatu' di dalam rahimku...Uhuk ;( ( touching ) Funny part bila nurse cakap nak letak atas badan & i thought nak breastfeed...tapi tak pun, i beria la selak sampai tersembul both boobs i....( yelah, nak breasfeed kan!! ) tapi tak pun....just nak ada skin touch je....sedih :( masa ni...inas dah menangis.....  oh, indahnya.......few minutes, doctor cakap nak kena hantar baby tempat lain......& masa tu i dah galabah semacam...suami tak ada... sorang-sorang je...kemudian datang seorang doctor kenalkan diri....

'Hi, saya Faiz..Pakar kanak-kanak...tahu kan baby you girl? congratulations..tapi kena tahan dekat wad. Until now..semua okey..breathing, tempreture semua stabil....

I macam...Syukurnya Ya Allah..rasanya macam Dr.Faiz tu malaikat kot!! datang dalam keadaan tiba-tiba & berikan khabar gembira dalam masa i duk sorang-sorang duk questioning either my baby were safe or not....

ok, enough. 

2. After you deliver, your first trip to the bathroom will be an event. Don’t be embarrassed to let someone help you there; do not risk passing out alone. Be prepared that this is only the beginning of your loss of dignity as a mother. After all, you will have years ahead of you during which you will not be able to visit the potty alone. Might as well start now. - *Le Sigh*

3. Breastfeeding is hard. It takes a little while to get used to the “holds” and find the one that works best for you and your likely hysterically screaming newborn. Whether you are doing it right or not, breastfeeding hurts at the beginning. Sometimes a lot. My nipples cracked and bled with my first baby. Engorgement was scary and extremely uncomfortable. My breasts radiated heat and actually pulsed. But my lactation consultant was my knight in lanolin-coated shining armor, and after the first two weeks, breastfeeding became more comfortable and much more manageable. Also: if breastfeeding is not for you or if it just doesn’t work out, that is — REALLY — fine. In the end, the way you feed your baby is inconsequential compared to the way you love your baby. 

Okey, i had a lil confessions... I tak dapat breasfeed Inas bila Inas tengah warded about 2-3 days...terpaksa guna formula milk yg hospital bagi.... Masatu rasa...bila jeling orang sebelah....tengah breastfeed baby...jelesnyeeeeeee...i terpaksa buat mermet since i belum beli pump lagi... & i tak ada susu pun!! sedih betul... masa tu memang mermet kaw-kaw..picit selagi boleh...i tak pasti lah either i punya cara salah, sakit ke..melecet ke...apa ke..i just dont care. lebih-lebih lagi Inas masa tu kena jaundice pulak...& semua kawan-kawan suruh breastfeed....either i can or not..just keep on breastfeed...

masa tu i just like...wohaaaaaa..... this is serious.... 

balik je rumah, mak mertua i paksa suruh breastfeed...masa ni i dah perasan...even i ada susu...tapi inas refuse to do so... dia macam menjerit-jerit menagis taknak susu...masa ni i dah kelam kabut dengan suami... i suruh suami beli susu formula risau dia lapar.... beli la NAN Pro for newborn... mak mertua, family husband terlalu 'push' i untuk breastfeed baby buat i rasa tension yang teramat sangat. bukan i taknak.....but due tu inverted nipples... baby macam mengamuk gila bila 'cari-cari tak jumpa' ...pffft --

i mengadu dekat mak i, & yes..im with the right person..mak i cakap jangan tension & fikir banyak sangat,,just go with it.... 

even my relatives & friends suport 100% breastfeed....
ingat tak sedih, bila datang tengok baby & tengok baby minum thru bottles...selamba je cakap...

' rugi la ada boobies..... tapi tak breastfeed baby.....'
' payah la kalau nipples macam ni....'
' kesiannya anak you ni.....tak sanggup tengok dia minum susu tin.....'
' kesiannya....kesiannyaaa...tak sanggup tengok baby minum formula milks'
' betulke baby taknak? biasanya baby nak je....mungkin cara tak betul....'


& more.......dah lupa betul ayat-ayat yang menyakitkan hati tu.... ada juga yang suggest suruh cari ibu susuan, & i just like......WHAT??



Until now, i fight gila-gila pada orang yg taksub sangat dengan breastfeed sampai perlekeh-lekeh orang yang tak dapat rezeki susukan bayi sendiri...

Ada sekali tu..i dah macam tension sangat...I siap cakap....i doakan Allah tarik balik rezeki you susukan baby you tu..biar you rasa...how hard it is... 

I tak rasa ralat pun kalau Inas tak breastfeed, sebab i dah put on everything... makan macam-macam, MILK BOOSTER Shaklee? milo? horlicks? sawi? lobak putih? habbatusauda...?

manual pump? batery pump? electric pump?
( i nak letgo pump manual & batery, first come, first serve )

power pumping? mermet? urut? mintak tolong suami? *ehem*
semua i dah cuba....

But, Allhamdulillah, bila Inas dah masuk 2month, dia slow-slow pandai latching & perasaan masatu...Allah je tahu. ....... I siap record lagi 1st latching...sebak dada oih!!

4. On your fourth day postpartum, you will most likely cry. A lot. This is usually when your hormones crash. This is the day when you will be certain that your life is over, that your partner is a jerk, and that you cannot do anything right. You’ll cry just because. You’re allowed. (BUT — if you continue to cry and continue to feel down, seek help pronto.) 

Ni kes yang tak boleh breasfeed lah ni..i keep on crying...masa ni memang tersangat-sangat melow....i bergaduh dengan husband siap nak lari rumah lagi tau!! i call mak i suruh ambik & i nak tinggalkan baby......ada satu perassan macam...........teruk sangat!!!! i tak suka berpantang, tak suka makanan pantang, tak suka tak suka tak suka....lebih-lebih lagi....almost everynight Inas menagis melalak non stop without knowing whyyyyyyyy....tak dapat tidur, makan tak best, sakit 'tuttttt' , what a day.....dah la bulan puasa ye puan-puan...memang tension tahap berjuta-juta lemon!!!

5. If at all possible, do not put on real clothes for at least two weeks. Once you get out of your pajamas, people start expecting you to be competent. Wear clean, fresh pajamas if you must, but stay in our pajamas unless you want to cook and clean and entertain visitors along with the bleeding, oozing, leaking, and caring for another human life parts of the first two weeks.

Bersambung... ..... .. .. . . .. ....





No comments: