Follow Qiela :)

Inas Journey



11 July | 11.45
* first cry*


2nd day, 
Inas kena tahan dekat Hospital, due to jaundice & tak cukup berat. 



1week
still dekat hospital, jaundice...ive been there too... penat, letih, tak pantang, tak berurut, miss my husband. semua benda buat sorang, ...semua mixed up feelings tu buat i menangis hari-hari T_____T



2weeks
Finally...went home, Inas started being grumpy...fussy...setiap malam menangis, wonder why?
& inas bukan jenis, setiap-malam-bedung, mannnnnnnnnnn...rasanya begging for Arron Aziz to take me for a new films pun...tak susah macam tu...Inas hates it! 


3 weeks, 
'nenek bought me new pillow... '
Inas still crying almost everynight, pfttttttttt...... i tak boleh tidur, husband pun dah ting tong....Inas till tak suka dibedung.... masa ni....i wonder....
sampai bila nak macam ni? ;(


1month
checkup dengan specialist, again. 
Baju gobos, sebab 6mths punya baju. hahaha. Masani dah start pantang sorang. Suami dah balik Temerloh,  Tapi Alhamdulillah, masa ni..Inas tak menagis malam pun!! I pun tidur dengan lena. ( lena tak lena jugak la, every 2hrs, i need to get up to feed her! since Inas ada..i dah tak tahu apa makna tidur lena yg sebenarnya ) 
hahahaha... 


1month 2 weeks, 
masa ni semua cakap Inas started to look like me... masatu...wohaaaaaa, syoknyee..
hhihiii....


2 month. 
dengan papatok.
kecilkan? masa ni dalam 2.7kg..
Still menagis setiap malam, & masa ni baru realize...Inas sawan tangis! phewww---what a bad day. 


2 months 2 weeks, 
Inas dah pandai senyum, tapi...dalam sebulan..sekali tu jelah senyum. 
ive told you, inas ni lil bit grumpy, senyuman dia....fuh, susah betul nak dapat.
wonder where ive done wrong masa preggykan Inas, hahahah. 


2 months 3 weeks, 
No more tidur dalam rocker....masa habis pantang..ive started used buaian... 
Inas still menagis almosty every night! 
Bayangkan, how despretly i am, using those buaian....:(


3months, 
first achievements... isap jari dengan jayanya... 
& bunyinya...mintak hampun... hahahahaa...
i think Inas love all the bunyi that she makes, she keep doing the chup-chup all the times. 
hahahaha.... 


Inas aqiqah, 
Alhamdulillah, everything went well... semuanya dah selamat. 

' Aqiqah adalah ibadat yang dilakukan bagi anak yang baru lahir. Ia boleh dilakukan pada bila-bila masa sehingga anak itu baligh. Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda: “Seorang anak lelaki sedang diikrarkan untuk aqiqah, ia dilakukan pada hari ketujuh, rambutnya dicukur dan dia diberi nama.” Ibadat ini adalah sunat..... '


Now--now!! currently 4kg..still kecil... 
If u wondering, Inas dah stop menagis malam....right after berubat dengan sorang ustaz from Darul Syiffa, Alhamdulillah. Inas sleep well, mommy& daddy happy as well...
Inas still tidur dalam buai, everynight...bila dia dah tidur..baru angkat naik katil..tidur sampai ke pagi.... 
Okey, short update je ni. I masih lagi dalam keadaan kerje-rindu-anak-sangat-sangat-setiap-masa-tengok-jam mood...
gtg, bye! 

11 comments:

Cik Puan Tqah said...

alhamdulillah..naseb da stop nanges.. ringan nya still 4kg..rayyan semalam timbang da 6.4kg plis

Qiela said...

kan, hahaha... ringan je. 3 months 4kg. biasa la..lahir pun 2kg je.. ;)

Cik Puan Tqah said...

oh..lahir ringan..rayyan lahir da 3.6..

Qiela said...

kan, lain lah kalau dh lahir kecik. membesar pun dari yg kecik... lain lah rayyan, lahir pun 3.6..hhihi,,,no wonder la dah 6++ kann...

Sheena Saini said...

hi qiela n Inas!

Sheena Saini said...

Baru i prasan, Ilan & Inas nyer birthday beza sehari je. Inas 11.45pm or am?

Ilan 10 July, 11.56pm

Qiela said...

inas 11.45pm, hhihihui,.,,

Sheila Salim said...

assalamualaikum qiela. how i missed to read ur entri! alhamdullilah inas dah makin besar. comelnya, muka inas sangat unik tau! btw dear, inas and ayra akan dapat kawan baru next year. heeeee. take care dear. rajin2 cerita pasal inas and urself okeh :)

Suzlin Azreena Nordin said...

comelnya Inas (^______^)

Suzlin Azreena Nordin said...

Baby adam pun kena jaudice, kluar dulu 2.26kg je. sedih. but now adam dah 5 months and 6kg healthy baby!

Qiela said...

breastfeed ke? horrreeyyy!! bam2nye!!