Follow Qiela :)

Dah 5 Bulan...

Baby movements, 
Tak rasa baby kicking lagi, cuma boleh rasa baby twisting... Buat akrobatik gamaknya...hahaha....twisting tu memang setiap masa rasa...rasa geli-geli bergesel macam tu je... haih, comelnya anak ibu.

Baby gender, 
Already kno, but were not telling. DONT ASK.

Baby health, 
Alhamdulillah, scan haritu baby normal, saiz normal, berat normal, keadaan normal, baby tak sumbing, but its too early... Doctor suruh datang scan lagi :) InsyaAllah, 7months+ nanti okey && ill promise, daddy will be there with me masa tu! 

Ibu health,
Alhamdulillah, ramai suggest suruh makan minyak ikan NeuroGain PB, dah beli and genap 5months ni... i dah start cuba. Walaupun tak boleh makan ikan, i rasa...boleh kot kalau minyak ikan pills ni. Badan semakin besar dan penat. Tidur tak kuat, macam biasa cuma awal lah sikit... Kaki tak bengkak, tak keluar urat cuma now, ada masalah keputihan sikit. Harap tak kritikal. 

Masalah kenaikan berat badan memang takkan pernah nak habis. so sad, tak apa lah... janji baby sihat, dah lebih dari mencukupi. 

Ayah preparations, 
Ayah semangat nak stroller, tapi ibu kata tak payah. See, siapa paling excited sebenarnya... hahahaa... ibu kata, kita tengok conditions dulu k... bukannya masa pantang boleh bawak baby jalan-jalan pun. hhihihi... 

Nama, 
Dah ada tapi belum finalize... anak ibu macam tak suka je nama tu....sebab everytime panggil dengan nama tu...dia tak bergerak. Bila cakap...'tak suka ye' terus tendang-tendang... Alaaaa....suruh daddy la bagi nama kalau macam ni.....Semalam tengah malam, Daddy ada sebut satu nama...semangat kejut ibu dari tidur..tapi ibu dah mamai-mamai...dengar tak dengar je... yang dengar, ada pangkal 'D', tapi taknak lah...ibu kira-kira..pangkal D dekat office ibu ni.... dah ada dua orang...Theres no way lah ibu nak bagi nama tu... Jadi the 3rd person lak...hadoiyai. Next please. 

Baby stuff, 
Dah beli banyakkkk rompers, suami dah sampai geleng kepala. Ibu were too excited actually...im sorry daddy.. Tapi ibu tak lah beli saiz NB sampai 7-8 pasang.... ibu banyak beli saiz besar, so that taklah membazir kannn...... wah, gitu. ehem.. bangga diri sendiri. 

Pantang stuff, 
Lansung tak prepare apa-apa lagi.... just baru bincang nak berpantang dekat mana je... so, ive decide..seminggu masa daddy cuti tu duduk rumah mertua && lepas dari tu...duduk dengan family sendiri... 

Baby budget, 
Rasanya, beli barang baby, stroller, car seat && all the stuff...rasanya macam nak kawen lagi sekali hoi! Wonder why lah semua mahal sangat. tsk. 

Okey, hmm.......wonder why..kenapa lately malasss betul nak update. dah tak ada privacy... Im sorry belog... nanti kita bukak belog lain key... daaaaa... 



6 comments:

SOULMATE is said...

wah.bestnya!
take care dear!
cpt2 la bby kuar ya.

Mawar said...

hi qiela! i know what u mean pasal malas nak update blog, i pun samaaaa! must be the baby. haha. alhamdulillah u dah 5 bulan and baby and mummy both sihat. teruskan! :)

Cik Puan Tqah said...

wah wah.. i br start shopping last weekend.. hihihi..gender tatau lagi..xsbr nk scan utk next checkup..huhu

Qiela said...

SOULMATE : bestnye kalau baby keluar awal, so that mummy boleh raya! tsk.

Qiela said...

Hi Mawar! u pun lagi lama tak update. :( tak best betul tak ada benda nak baca.

hopefully mawar & baby pun sihat dan baik-baik je!

Qiela said...

Tqah, qila just beli rompers sebab rompers comel sangat. At least tqah dah beli macam-macam.. :(