Follow Qiela :)

Triologi Macam mana tahu diri mengandung.

Soooo, how to start.....Okey.....thanks kepada yang semua yang wish..Alhamdulillah, doakan semoga i baik-baik je. I masih lagi belum pergi KKK ( Klinik Kesihatan Kerajaan ) sebab rasa macam terlalu awal. Kawan-kawan semua nasihat suruh pergi dalam 2months++, lewat-lewat sikit. Awal-awal rugi, sebab kena tunggu lama, nurse tak mesra, doctor kelam kabut, ramai orangggg.....tapi i takkan tunggu lama sangat, i dah ada mix feelings, risau kalau lewat sangat buat chekup, nanti ada apa-apa pulak. kalau awal sangat, kena tunggu lama pulak. yadda, yadda...

Kawan-kawan semua tanya, kenapa i tak alah, tak muntah, no morning sickness....Alhamdulillah..i tak ada alahan. I tak ada rasa nak vomit atau tanda-tanda pembawakan baby. Sebab tu dah 6 minggu, baru tersedar yang nak buat urine test, sebab macam baru teringat period dah lama tak datang. hhihi...tu pun secara tiba-tiba nak check, Well.betullah apa yang diperkatakan, when ur pregnant, u just kno.. Alhamdulillah, maybe baby sangat la behave dan sangat baik. Tu sebab i tak ada morning sickness, kot? 

Salah satu tanda yang i perasan, i selalu pening kepala.... like serioulsy....pening yang kerap dan menyakitkan.Sekejap sangat like one shots. TAPI KERAP. so..sangat lah tak selesa. I banyak kali merungut dekat suami, 

" kenapa lahhh kepala i ni asyik sakit, kalau i kena barah otak macam mana?"
hahahaha, suami marah sebab i suka cakap bukan-bukan.

Ive read sort of,,kalau pening kepala selalu secara tiba-tiba..asyikk la pening kepala.....sebelum ni tak pernah migrain, kerap dan menyakitkan, u better hurry untuk check, tu symtomps yang ramai tak sedar. ...bila pening, jangan jangan jangan amalkan makan paracetemol ( panadol ) tak bagus untuk baby yang masih kecil tu. 

Selain tanda itu, i tak ada lansung implantation bleeding. Blood Spotting warna pink/coklat dekat underwear. Lansung tak ada, kalau ada pun, mungkin i tak perasan. Tapi, setahu i, memang lah tak ada since i selalu pakai pantyliner, so theres no way i tak perasan kan,.tapi,,,entah? Only God Knows..  

Lewat period tu, i tak perasan jugak, since lepas je kahwin...period i dah tak tentu hala. I tak perasan period i dah lambat, since last month period i penghujung bulan, so i thought period kali ni tentulah hujung bulan la jugakk....kan?

Selain daripada sakit abdomen bawah, celah-celah tu..... sakit bahagian dada. I jugak sakit urat dan tulang belakang. Selalu cramp dan tak minat untuk banyak bergerak. Rasa ngilu....tapi i tak perasan sangat bab ni...sebab i rasa benda ni biasa. Sebab i fikir, darah kotor tak keluar kot....sebab tu sakit tu, sakit ni. Lagipun i anggap sakit-sakit tu semua petanda nak period. Cuma tak period-period je. heks.

Berat naik dengan lulus tanpa gagal. I gained too much kg's..Dan ini sangat merisaukan i....jeans dan baju kebanyakan semua ketat. :( sedih okey. i tak tahu kenapa, nak kata kuat makan, tak berapa sangat. Sebelum berkahwin pun, i makan macam tu jugak, tapi maintain jeee.....

So, pendekatan awal...i berjogging. without knowing baby already inside. Teruk betul i rasa sekarang. Lebih pentingkan diri sendiri daripada kandungan i. :(

I pun ada makan durian, yang banyak tahap maha hebat. Rumah atuk suami banyakk sangat durian so i tak lepaskan peluang untuk makan. Lebih daripada 10 bijik kot?

Tapi i ada notice something weird la bila i makan durian tu. BEFORE THIS, makan la banyak mana pun durian....I okey je. panas badan tu normal.... still boleh handle.... tapi kali ni....i makan durian, i muntah balik. Banyak mana i makan, banyak tu lah i muntahkan balik, i pun tak tahu kenapa. sampai lah sekarang, baru i tersedar....mungkin baby yang push semua durian tu keluar, sebab nanti baby panas... Nauzubillahhh.... i takkan sesekali sentuh durian lagi. Lebih-lebih lagi, buah yang paling i suka tu lah, yang i takboleh bau sekarang ni. Rasa macam berpinau-pinau mata bila bau. HAHAHAHA...so goodbye raja buah, bye bye durian crepe...

I kuat angin, bukan berangin nak mengamuk tu tau, hahaha.... sekarang ni i selalu kentut, sendawa dan perut i bergelodak dengan angin. Ada sesiapa tahu macam mana nak kurangkan angin ni? I rasa macam setiap masa kot nak sendawa, dan apa yang bergelodak dalam perut ni, adalah angin yang tak lepas nak keluar. Tapi i feeling-feeling baby movements je, walaupun baru 6w++, hahaha.

Benda yang palinggg i notice, i cepat senstif, i cepat menangis, extraaaa senstif okey. The diffrence between normal senstif and extra senstif is the lil extra.... I selalu menagis, even cakap telefon dengan husband pun, i dah berat dada tahan nangis, i tahan...sebab nanti suami cakap i dah tak gangster. HAHAHA. Until one fine day, pagi-pagi celik mata...i mintak dengan suami Mee Calong, dekat pantai timur feymes la mee berunsur ikan-ikan ni...hahahaha. tapi suami wat tak tahu je. Dia kata pagi-pagi tak tahu nak cari dekat mana.....tapi i still berkeras nak jugak.....tiba-tiba, berjuraiannnn je air mata......tak ley tahan betul. Terus gabra suami! Kelam kabut jugak lah pagi tu.....

Okey, since i tak ada sangat tanda-tanda preggy dan tak best sangat pun entri ni..... I harap, to mommies - to - be, mommies-wannabe........please, carefull okey. makan apa, buat apa...fikir dua kali. satu fikir untuk diri kita sendiri dan satu lagi untuk baby yang kita tak tahu pun dah ada dekat dalam diri kita ke belum.....

Thankyou for reading! bye!





16 comments:

S.U.R.I.A. said...

u untung xmorning sickness..insyallah bby sngt behave smpai dh lahir..amin...
sonok dh tau pregy kn

Cik Puan Tqah said...

dear.. simptom kite sama.. i skt kepala xhingat..xbleh bangun dr tido.. muntah2 xde lagi.. same la usia baby kite 6w++..hihi.. nk g san lagi 2 minggu.. xpegi kk lagi..smpai skang still dok cr gnea yg best n worth..huhu..sume mahal skrg

Qiela said...

Cik Puan Tqah : sama sama, excited!! hhuhuhuuu.....

Cik Puan Tqah said...

doala baby sihat..td membe paste share pasal kalau x morning sickness kandungan xsihat.huhu..

Qiela said...

eh, xdek lah wak.....bdk ofis sy ni ramaiii je yang xdek morning sickness, okey jee....

be positif k..

Anonymous said...

One exercise is required for mild strengthening exercises.
It is common with shoveling snow in that area off from my
left leg and back while in the comfort of your home, even if the mother-to-be is.
This went on for a specific joint adjustments is to treat lower nerve pain.


Also visit my page - back pain clinic Doylesburg
Feel free to visit my web-site ; back pain clinic Doylesburg

Anonymous said...

The pain and discomfort. A menstrual cup companies: * Diva Cup* Keeper and
Keeper Moon Cup. Stem cells are found in endorphins are some very useful in reducing menstrual pain
naturally? Cloth menstrual Pads with Leak-Proof Sheet -
Night Plum Save on! Esto me ayuda a que est� pasando la luna,
oc�ano. It is essential for good? Common complaints include
cramps, the egg is released, almost all women menstruate for seven days.

The blood vessels are still in college, I failed to call it" Spiraling Moon" in the production of endorphins.


Here is my weblog ... exercises relieve dysmenorrhea
Also visit my web blog exercises relieve dysmenorrhea

Anonymous said...

In finale he remarks "Peradventure when we get wound, we should on line of reasoning like where you can happen upright hearty selective information on exercises, seize for carpal tunnel and all the breathe. Look for direction from conquer it in the bureau; but do you actually desire to pay for a medico to merely roll your wrists? It is possible even harder to take out but a handiplug has a utile looped do by to afford a better clasp.

my blog carpal tunnel surgeons Fort Kent
My web page carpal tunnel surgeons Fort Kent

Anonymous said...

nettle rash are an sensitized reaction fungous or bacterial contagion, tan, food allergy, and fifty-fifty
tension. She smells we wash her and demand to be
taken directly to the emergency room. The ticker rate
increases and elusive as comfortably, and will campaign urticariaes and acrid.
discussion and drugs for actinic mightiness be a mark for more dangerous conditions like hypothyroidism, Cornelia de Lange syndrome,
Down syndrome and trisomy 18.

Here is my page; treatment for hives urticaria
Here is my site ; treatment for hives urticaria

Anonymous said...

Guidepoint's but place middleman with consumers is via its the expressive style of blogging that is now decent a popular money making locus is microblogging. Flanagan is suggesting that the in public Funded political company allowances that the says Bye to Elle.

Also visit my page; click here
my web page - click here

Anonymous said...

Here, you can update Status messages, Blogging tips you can postdate to get a successful blogger.
many express it has the best blogging Handwriting useable, it's very soul-winner and the believer. Sundin, who took in Saturday nighttime's happen between
the a lot of comments later the end of the article. For example, when he gave demonstrate images,
make scenes in little bursts.

my web blog :: click here

Anonymous said...

It's a pity you don't havе a donаte buttоn!
I'd certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i'll sеttle for book-markіng anԁ aԁding уour RSS feed
tο my Google acсount. I look forωard tο fгеsh updates and will talκ
about this wеbsite with my Fаcebook group. Τalk soοn!


My wеb site; www.7christianlouboutin.com

Anonymous said...

I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers except this post is actually a good paragraph, keep it up.


Here is my homepage - scorbutic

Anonymous said...

Most increased facts scan tools can connect with other brands in
generic manner. Insert your OBD two scanner into this the connector.


My website saminnet.info

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Huhu seronoknya bc kisah preggy mummy ni..

ena meina said...

Awk, ada yg simptom awk sama juga dgn kita tp period kita tak lewat, lg 2 minggu dtg utk buln ni.
dr bulan 1 tanda2 hamil ada tp kecewa period dtg, n then lately ni lpas period
bulan lps. sy pening kpala, suhu bdn naik turun, demam, terasa bhgn perut bawah belah kanan berdenyut2, & mudah sensitif..risau je ada sakit lain n nk cek UPT riso kecewa lg..huhu