Follow Qiela :)

Im-an-excited-mom-to-be

Well.... i sendiri pun tak tahu macam mana boleh tahu diri ni pregnant. Okey, since dah nak mula cerita, i cuba flash back balik okey.

1. My last period adalah pada bulan Oktober yang i sendiri pun tak sangka boleh dapat period hujung bulan Oktober, since period i sentiasa regular... sentiasa awal bulan. Setiap bulan sebelum i bernikah, 1st day in a month mesti i dah period macam, 1st September, tarikh i bersanding adalah tarikh i period, mujur masa nikah tak period. hahaha. tak pepasal kena duduk luar masjid nanti.

2. So, masuk bulan Oktober, i rasa lama gila tak period. and macam biasa lah, harus tertanya-tanya. pregnant kah? sakitkah? Yelah, last period awal September, tiba-tiba dah hujung-hujung Oktober still belum period...so....dah tentu-tentu lah banyak UPT i beli  dekat farmasi. Hahahaha. Husband tak tahu, i pun malas nak 'kepochi' bagitahu dia, nanti dia menganjing ++ and i taknak tunjuk yang i ni excited, and berharap untuk bunting pelamin. hhehe...so, i did. dan keputusan negative with only one line. :(

Suami kadang kadang tahu, yang i ni macam dah teringin nak ada baby. He always ask me, dah ready ke nak ada baby?

I totally jawab, Yes! without any doubt.
Suddenly, husband macam tak setuju, katanya its too early... masih muda, tak puas enjoy dan travelling...
Tapi, i jawab je..yang anak ni kan penyeri sesuatu hubungan.... hhihi. ada baby pun, Deddi still boleh sayang-sayang mummy, boleh travel round the world without anyone ask, ' bila nak ada baby? '  hehhhehee...

3. Penghujung bulan Oktober, i period. Alhamdulillah. I happy sangat yang i period. at least i kno...i boleh period ( eh, boleh ke macam tu ) hahaha. Yelah, selalu baca orang dah lama tak period :(  ada satu artikel cakap, nak pregnant kena tahu waktu subur, so, waktu subur perlu dikira selepas period. Jadinya, i fikir...Okey, lepas period ni i nak honeymoon! tak kira ! kaching, kaching $$$...

4. Then, happily ever after. sampai la masuk November! masuk November i dah macam, Okey.....bila pulak tarikh period ni... dari 1st Nov sampai 16Nov, i still belum period. I like was.......Errggh!! takkan delay lagi??! tapi i pasrah, i takboleh paksa diri untuk period lagipun i rasa ni disebabkan pertambahan berat badan + stress + rindukan husband ( tiba-tiba ) ....kan, tu semua boleh jadi faktor....So, i macam diam je, Lepas seminggu lebih i delay period, i beli UPT dekat farmasi. Tu pun, macam nak taknak je beli. sebab risau negative lagi, tapi tetap lah beli......biar tahu daripada tak tahu lansung. Eh, boleh gitu? hahaha.

So, mommy to be, please please beware, sentiasa ada simpanan UPT, sebab we never kno...yang baby already inside.

5. So, I buat UPT pada subuh hari, masa mula-mula buat UPT, i macam...'Mehhhh'....malas tunggu lah, nanti hampa.I just letak atas meja, lepastu i sambung bergolek-golek....... dalam 15mins tu...i bangun, and i just jeling je....sekali jeling....dua kali jeling,,,,,Ya Allah, 2 line! Tak tahu macam mana nak ekspresikan diri masa tu, sebab i sorang-sorang. kalau Husband dekat sebelah i rasa cerita i akan jadi lebih panjang dan menarik kot.



6. Pagi, pergi kerja macam biasa. Orang pertama tahu i pregnant adalah mak i sendiri. and 2nd, haruslah suami tercinta. I call him twice tapi tak angkat...so, when i called him to the 3rd time, baru angkat, tengah breakfast.

me : b, orang pregnant...
him : yeke.....betul ke tak ni
me : yelah....dua line. 
him : .......................

I tak tahu, macam mana expression muka dia. Tapi yang pasti..dia sangat happy. Sebab selang beberapa minit, MIL & FIL pun call.....tanya i sendiri. Hiks. siapa lagi yang bagitahu kan... kalau bukan orang tu...

Husband suruh check lagi sekali, bila dia balik nanti...So i did.... Guna UPT Clear Blue ;) Sangup ni, drive pergi Gurdian untuk beli, untuk test sekali lagi....So ???


Kalau check doctor, means dah 6 weeks++ 


Budak office pun ramai jugak yang tahu, Yelah..benda baik. Sekejap je orang nak tahu...lebih-lebih lagi berita i pregnant. Laju je......Yelah, berat naik 10kg's pun, orang dah kepoh bercerita. Okey, boleh felling-felling Nora Danish la....

I macam tak berapa faham, orang yang dah kawen..mesti akan rasa stress tak banyak sedikit dengan orang-orang yang suka bertanya...'bila lagi...bila lagi......'

So, tips dari i ( mummy )  dan baby, PLEASE... DO NOT STRESS.

Alhamdulillah, Tahun 2012 banyak tinggalkan kenanagan untuk i dan suami. Bertunang, Nikah, Bersanding,  dan get pregnant! Nikmat yang tak akan sesekali aku dustakan... 



7 comments:

myrah said...

Alhamdulillah..tahniahh! :)

are_lin@yu said...

tahniah dear..jga kandungan baik2 ya ;-)

eila fazdli said...

alhamdulillah...waahhh seronok nyerrr.....congrate n take care yerk....

Mawar said...

Mashallah Tabarakallah qiela,congratulations!!! :)) I know how much you've been wanting it so bad. Alhamdulillah, Allah heard your prayers. congratulations again.. i rasa sangat2 happy and excited for you and your hubs!! jaga diri baik2 from now ok, makan folic acid semua tau!

Qiela said...

Thankyou MAWAR!!! ;)

Mawar said...

i sengaja baca balik post ni sebab im honestly so very excited for you. this makes me happy!!

Qiela said...

Mawar, thankyou thankyouuuu...i harap u pun cepat-cepat tau! sebab kita kan sentiasa ada persamaan. so. harap-harap mawar pun akan ada good news masa terdekat ni! ;)