Follow Qiela :)

DiY- Veil Nikah

Okey, since ramai gilos email mintak tutorial veil, 
PADAHAL SEBELUM NI DAH ADA. OKEY FINE, OKEY.......TAHU,......
MALASNYA NAK KLIK OLDER POST ATAU SEARCH KAN. 

Makanya aku up lagi sekali entri berunsur veil dan segalanya pasal veil. 
sobs, pasrah dapat readers segala-galanya manja dan mahu dimanjai... 


Aku guna saiz veil masa tunang, as everyone kno.... veil ni aku beli dekat kolumpo 
( read : kirim dengan BFF )  
and i like it so much, 
even baju dekat kuantan, BFF pandai cari colour yg match dengan hanya mms gambar je.
sila proud :)



Sebenarnya susaaaaaah sangat nak ukur guna chiffon, sebab kain gerak-gerak....
Lepastu, bila masa nak ukur....
nak garis, kain lari-lari... :(
hampir give up...
** SOLUTION : PINKAN GUNA JARUM PENITI



the details of the veil...
banyak guna manik dan labuci....



dah siap tanda dan potong,
adjust mana-mana terlebih terkurang.....
kalau nak buat veil, 1 meter kain pun dah cukup...material chiffon biasa je. 
tiba lah masa nak padankan dengan border lace....





*close up*

Saiz kain untuk veil, beli je kain chiffon 1 meter.
kenapa 1 metter, sebab nak feelling princess....veil meleret.... tapi tak meleret..cukup la boleh kembang-kembang. Kalau meleret, rasanya dalam 3meter - lebih... 
kenapa chiffon? sebab ada effect flowy tahap cipan dan paling best! 

OKEYYYYY, TIBA MASANYA UNTUK FULLY VIEW ;)


Oh, GiITUUUU......


4 comments:

Cik Puan Tqah said...

wa..cntik..pandai u diy..i xpakai veil ms nikah..tudung n veil 2 in 1..hihi

sarahhernyzar said...

nanti nk jumpa boleh puan Killa ?
nk pnjm veil utk jadikan panduan. haha. pastu nk mnta ajarkan skli potong eh. :D

Qiela said...

sure boleh sarah! :)

Anonymous said...

kalau nak sewa baju nikah + veil boleh tak? plisss... :(