Follow Qiela :)

About long distance marriages.


Ehem, Alhamdulillah, terima kasih atas semua ucapannnnnnnn tahniah yang i terima. Sesungguhnya hanya doa ikhlas dari kalian yang i harapkan, since baby baru je 6weeks++....i target, 10weeks++ baru nak pergi buat buku pink andddd terus pergi scan....hhuhuhuuu....kawan-kawan yang ada pengalaman semua pesan suruh pergi lewat sikit untuk ke Klinik Ibu dan Anak tu, sebab penat menungguuu katanya nantii.....

About our LDR, semua macam terkejut...' wah, cepatnya lekat,'  ' wah seronoknya tunggu tak lama, ' 'Alhamdulillah, doa dah dimakbulkan'......' Jaga baby elok-elok'.......Anw, hanya Allah tahu, betapa i inginkan baby dalam pada masa terdekat. Sebabnya? Kan baru lagi, inai di jari pun belum hilang sepenuhnya, dah la suami jauh, setiap kali ditinggalkan suami, mesti sedih popaleh.... SOBS ;( actually, i ni weekend wifey, so.....i rasa sunyi everytime husband i dah balik ke Temerloh, tinggallah i seorang diri, bagai melukut di tepi gantang.....wah, gitu.Over kan. hahahahaha..... i tak suka duduk sorang-sorang && how i wish i ada baby, so that mesti i takkan rindukan husband lagi. eh..ehh..eh... hehehe... 

I akan busy kiss baby....i akan busy mandikan baby, basuh berak baby, i akan busy facebook-ing with baby,  main dengan baby, without thingking about daddy any-more! HAHAHAHA. :evil laugh:

Well, sesungguhnya...3months after marriage sangat-lah mendebarkan, which is....masa tu lah sentiasa bermain dengan perasaan, terasa hati dengan orang sekeliling, dan sentiasa perlukan support dari bestfriends. Alhamdulillah, dikurniakan seorang suami yang sabar dan sentiasa mengikut karenah i, dah cukup untuk i sentiasa bersyukur. Suami sangat helpfulls, dan dia juga bersama-sama berusaha untuk mendapatkan baby. hhihii........termasuklah minum bergelan-gelen air barli, luv u husband. 

Bagi wifey yang sedang Long Distance, tak perlu risauuuuu....kadang-kadang perasaan kita je yang bermain-main, mengatakan kita akan susah untuk lekat, susah untuk mengandung sebab suami jauh, masa subur suami tak ada, kena work-all-out, bla, bla,bla... tapi percayalah, setiap pasangan sudah tertulis, bila dan dimana rezekinya.

"....mesti orang akan cakap, easy for me to said..."
Tapi tulah, already been there done that... 

“Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one”. ― Bruce Lee

.......


I tak pandai nak bagi tips, petua or anything...but u can count on me..if u want..... tapi jangan sesekali terfikir kalau long distance susah nak lekat or what - so -ever, even Siti Nurhaliza yang jumpa husband hari-hari pun belum lekat-lekat lagi. So, please....dont think too much,. kadang-kadang stress tu yang membuatkan kita lambat produce, sebab terlalu berfikir. Tekanan tu satu punca. 

I pernah terfikir, yang i ni akan lambat lekat, sebab berjauhan....suami balik, dah penat dan tak larat pon nak bersama, lagipun keturunan i ada yang tak pregnant, dan keturunan husband, jenis yang susah lekat, ( setiap kali lekat, gugur ) 

tapi,

I tawakal, setiap yang berlaku pasti ada jalan penyelesaian. So, benda pertama i buat....i calculate tarikh subur i.....sebenarnya i pun tak pandai calculate since period i bukan nya tentu sangat, sentiasa tak tentu arah je.....BUT, i still jugak mintak tips dari bestfriend. Bukan tips apa, just info kesihatan since dia nurse di Hospital Temerloh.

i masih ingat tips yang diberikan, Alhamdulillah, ive been bleeses with this girl. Luv u pengapit! hehehehe...

' waktu paling sesuai bersama adalah waktu pagi dan yang palinggg subur adalah seminggu lepas period! '

Alhamdulillah, lepas je i period selepas hampir sebulan tak period, i planned for a vacation.....since i duduk rumah mertua , theres no way i akan enjoy our moments bersama suami...;( so we did... Pergi KL je, tak jauh pun....we had fun, husband relax without thinking anything pasal kerja....dan i, sentiasa cuba menjadi isteri yang terbaik. After 3 months marriage still ada masa nak honeymoon? so what? u can make time isnt it? jangan jadi hamba pada waktu, jangan terlalu mengikut pada kerja, sebab kerja takkan pernah habis. Mulanya suami bebel jugokkk, hahaha. sebab kena cuti hari Jumaat, tapi i tetap with my agenda. Dan akhirnya...ke kolumpo ler kitee... 

Selain dapat honeymoon, suami sempat jugak berjaya merembat phone SIII di Lowyat, tsk. sila kagum, dua dalam satu gitu.... ini dinamakan ' honeymoney '... hehehe... 



True love always win, Alhamdulillah...kalau kita berusaha..InsyaAllah...semua akan menjadi...Allah menjanjikan pulangan bagi yang sentiasa berusaha kan? Jagi berusahalah dan tabah! Jangan stress dan sentiasa berdoa. Doa tu senjata yang paling mujarabbb....i mengaku, since i nak sangat baby, i banyak buat solat hajat...Ameen...Allah makbulkan, sesunguhnya, Allah sentiasa adil... 

Bagi yang nak amalkan tips yang dah i gunakan, ( tak menjanjikan apa-apa, ) sila email dan disertakan url belog. I neeeeeed to kno you morrrre dear!  Tak boleh nak cerita dekat sini, macam malu-malu pulok. hehehee.... lagipun kita boleh berbual panjang kan? 

Thankyou darls! have a great job!

syakilla.purple@gmail.com










1 comment:

sophea keisha said...

congratulation! :D banyaknya tips and advice..me loike!