Follow Qiela :)

Tentang BRAZILIAN WAXING *edited


Hai, after reading this entri Link, perasaan nak buat waxing ni sangat lah meluap-luap....( haip, jangan fikir aku punya banyak okey ) tak pun, tapi bila baca Huda cakap akan rasa smooth je macam baby, rasa macam. wow. ( excited)

so, macam biasa lah...Google sentiasa membantu untuk mencari tempat-tempat yang menyediakan khidmat waxing. read : dekat Kuantan 

Ive read entri from karipap sayur and she help me alot ( siap email ) walaupun tiba-tiba lepas baca email dia, rasa nervous gilaaaaa la pulak! let me share sort of...

".......Tapi, personally saya berasa dia buat sakit. Part wax bole tahan tapi bila part nak buang saki-baki yang tak tertarik dengan wax, dia akan threading. Teknik threading dia sumpah sakit. Sebab sy pernah merasa teknik threading slps Brazilian wax (di Subang Jaya) tapi tak terasa sakit langsung. Sedar2 dah siap. Threading yang adik ni buat kita dengar bunyi benang bergesel, dan terasa dia tarik hair tu......"

Rasa excited terus bertukar ke pada rasa ngeri tiba-tiba. And yes..i did asked one of my besties..asked her why, what, who, when shud not or shud i!

Tiba-tiba she told me yang kena tanya dulu tunang, i lupa like mintak izin or just mention nak buat ke tak...lebih kurang macam tulah..... I just like..WHAT THE HELL IM GONNA ASKED TUNANG NAK KENA BUANG B*LU KE TAK? theres no bloody way im gonna asked him! hahahaha ( gelak lucu )

kira macam pilihan corak la ( malu )

so to those yang rasa nak buat, theres some tips yang boleh di share, copy from this link 

1) Beside Strip, there a few places offered this services. The one that I knew was Ozmosis in Bangsar. But I never try it over there so I cant say anything. Strip got 3 branches. One in Bangsar (same row as Mc'D and it's upstairs), one in Cineleisure or The Curve ( tak sure) and one in Sunway Pyramid. Normally I went to Bangsar coz dah kenal their staffs and I'm quiet comfortable there.

2) There are 2 type of Brazilian wax. One is called 'Hot Wax' and the other one call normal wax. Normally for 1st timer, Hot Wax is suggested. Coz Hot Wax ni sesuai for stiff hair (this is cause by shaving and etc). When I say hot it means really hot (takdela sampai melecur :P ). I normally go for Hot Wax because the pain is lesser. But the waxers will put a test on your skin first and make sure your skin can take it. And the price for Hot Wax is RM114.50 and normal wax is RM88.

3) Waxings will occur in a private room and you'll be left alone to remove your pants and underwear and you'll be asked to lie on a clean bed. Don't be shame with the waxers. And the best waxers are fast, which means less discomfort for you.

4) For those 1st timer, I have to be honest. It's a bit pain. Susah nak terangkan macamna. But ala we women can take anything u know. We can deliver a baby so apalah sangat sakit Brazilian Wax ni.. hahaha..

4) Once the waxing is complete, the waxer will tweeze any stray hairs and she may trim the remaining landing strip, or even create designs ( u have to see by yourself, susah nak explain.. hehe)

5) Don't forget to get the name of the waxer so when you make another appointment you can get the same person so you don't have to bare all for another complete stranger (wink). Typically, you'll need to wax every 2 to 4 weeks and the more you do it, the less painful it becomes.

6) And oh, the hair has to be a certain length before it can successfully waxed. Hair needs to be a quarter-inch if it's fine, a half-inch if it's coarse. Maknanya tak boleh terlalu pendek. Kalau panjang takpe coz they will cut it first using scissors before waxing.

** and to Pahang brides, ada 2-3 tempat yang saya dah google, yang menyediakan khidmat waxing.Google (je ) saya belum try ye. tak tahu sakit ke tak, tapi hei.....sakit beranak pun kita boleh tahan, inikan pulak cuma tarik-tarik je ( cakap besar ) so. why dont u give a try, once in a lifetime kot! 

1. D'Nails & Waxing - 09-513 0032

2. Waxing Home based - 019- 229 1215

3 Dynasty Beauty Centre - 013-982 7121

Info terbaru : "Mencukur rambut kemaluan ini tidak boleh/haram dilakukan oleh orang lain, terkecuali orang yang dibolehkan menyentuh dan memandang kemaluannya seperti suami dan isteri."(petikan dari kitab Al-Majmu’ Syarhul Muhadzdzab 1/342, Fathul Bari 10/423)

15 comments:

Zana Adieyza said...

dear, maybe boleh baca link yg zana bagi ni.. link tu ada cerita ttg hukum buat brazilian wax..

http://walimahpedia.blogspot.com/2011/01/istihdad-vs-brazillian-wax.html

Qiela said...

terimakasih kerana berkongsi! maaf, sy akan edit entri saya semula,

thanks.

Mawar Fadzil said...

wait, so.. even if a lady does it, it's not allowed?

Zana Adieyza said...

ok dear.. zana dpt tau info tu pun dari member blogger..

zana pun pernah bercadang nak buat, tapi lepas dpt tau info tu terus x jadi buat.. just buat wax kat bhgian armpit & kaki jer..

Qiela said...

maaf, serious tak tahu pasal ni. and kadang-kadang dalil itu sndri pun kena di pastikan sahihnya terlebih dahulu.

Allahua'alam..

Hanys Jehari said...

Logiknya membuka aurat kita sesama perempuan pun sudah berdosa...

dhiera said...

dear, kite tak beri nak komen pasal ni~ tapi kan, kite macam berminat la nak sewa choc fountain tu tp kite duduk selangor. tunang je org jengka. masalahnya, kite nak guna untuk wedding dekat rumah kite. macam mana ea? emel kite pls...

dhiera said...

lupe letak emel: nadhirah@gxcorp.com.my

Dalila dalila said...

owh i did it before..but dkt armpit je..sbb down part tu malu..and actually cannot buat la kan..huhu...the 1st time u buat waxing mmg sakit..lagi2 if u jenis shave ...so the bulus akan tebal sket..then akar dia pn tebal..but the 2nd time u buat..x sakit dah..and yes..threading adalah sedikit sakit..kadang2 boleh kebas sket..but no worries..pain will go away after u look at ur smooth skin...mcm puas hati gle..hehe all the best

Ijiyu said...

huhu, tak pernah terfikir this thing. satu sbb berdosa kan kita buat...fenimin part tu aurat...lagi satu segan giler huhuhu. alangkn nk check breast kt dokter pun blh pikir beribu kali..inikan pula disitu owhhh tidakkk!haha over

salam kenal dr yuyu :)

interesting topic tho :)

Ijiyu said...

Ttg hukum maybe blh tnye yg lebih arif but as far as i know, aurat perempuan sesama perempuan dari pusat ke lutut...impliedly memang haram mendedahkan bahagian feminin tersebut kepada org lain.

Just my 1 cent. Correct me if im wrong :)

Slm.

Anonymous said...

Sila perdalami ilmu agama kamu semua, aurat sesama perempuan islam sahaja pusat-lutut, jika bukan Islam sama sahaja seperti dengan bukan muhrim

Anonymous said...

http://www.understanding-islam.com/q-and-a/cleansing-and-purification/removing-pubic-hair-through-waxing-6405

nurul farhati said...

Waxing Home based - 019- 229 1215
Now πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Already change phone number
New phone number 0199890819
You all can search fb yumni beauty spa academy
Or nurulfarhati.blogspot.com

nurul farhati said...

Waxing Home based - 019- 229 1215
Now πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Already change phone number
New phone number 0199890819
You all can search fb yumni beauty spa academy
Or nurulfarhati.blogspot.com