Follow Qiela :)

Reveal : Baju Nikah

Hai, semalam tak ada Monday Blues, sebab saya bercuti! saja nak bercuti....nak qada waktu tidur. Tapi tak tidur pun, menyiapkan beberapa perkara yang perlu disetelkan pada waktu pejabat, Soooo...maknanya...tak ada waktu rest pun!

hahahahaa.

okey, semalam...ada beberapa perkara yang dah disetelkan,

1. Setel Surat Akuan Sumpah ( to those yang pernah beli rumah, u kno what i mean )
2. Sain Penghulu ( Tunang punya! sebab alamat tempat tinggal sekarang dan alamat IC berlainan )
3. Buat Kad Pengenalan Baru ( Siapa belum tukar lagi? )
3. Ambik BAJU NIKAH! 

Pada mulanya, rasa macam emosi sangat sangat, nak ambik tak nak, nak ambik taknak...saya dah lambat 2 minggu masa untuk ambik baju nikah, dan perasaannya? ALLAH je tahu. since mula-mula ukur badan, ive told him untuk buat baju ketat sikit, ikut body...oh, okey tahu. memang kerja gila memandangkan selera makan sekarang macam tak ada waktu makan untuk esok! tapi macam yakin sangat la badan tak akan naik, sebab jenis saya ni....badan senang naik dan senang turun. The solution is..hari ni makan banyak, esok PUASA!

Semalam alang-alang dah bercuti, saya pun decide nak pergi ambik baju dekat tailor, masa jalan tu, emosi bridezilla pun memuncak!

".......muat ke? ketat ke? okey ke? macam yang di rancang ke? pandai ke cina ni buat baju orang melayu......."
Over kan? 

So, sampai je dekat kedai, baju saya la yang first sekali saya nampak! sebab dia gantung baju yang dah siap memang betul-betul dekat pintu...nampak macam okey, tapi tak test pun! tengok-tengok je. 
Harga? 
RM140.00 siap lining. 

Sebelum keluar rumah, memang saya ada bawak sekali border lace....cadangnya nak ke pasar, minta upah untuk patchkan lace tu, tapi semuanya kata tak boleh, tak pandai...
tak pasti memang tak pandai ataupun, malas nak layan saya,. and kalau nak tahu, tailor dekat pasar ni kinda rude sikit, tak ada policy customer first ye. so kena TAHAN TELINGA jelah ye?
tensi gamaknya, nak dekat raya....banyak tempahan. 

So bila semua macam boo layan dekat saya, saya pun  balik rumah dalam keadaan, 
APA NAK BUAT NI???MACAM MANA NI??

Balik rumah, ambik port baik sikit, bawak keluar jarum benang dan start jahit jelujur dekat lace tu, mulanya macam nak menagis nak siapkan, tapi gigihkan jugak. since time is ticking, double fast pulak tu! dah la nak jahit manik lagi...so keraskan hati, tawakal dan siapkan jugak! 

Mulanya nak mengelat jugak, tak nak patch dekat lengan la, tak jadi patch dekat kain la....malas nak jahit dekat situ la, malas nak jahit dekat sini la....tapi bila dah tengok hasil yang tak seberapa tu, hati kagum sendiri, dan teruskan usaha suci tu....kira nak jugak setel la!

Okey, meh nak share sikit bila dah siap pakai, dan half way punya hasil. :)




Penat rasa, tengok baju ni.... tapi...ada satu perasaan yang best gilaaa bila tengok hasilnya. 
phew~

Tailor was highly recomanded, sebab dia buat baju sedap sangat dan tak mahal sangat. rasanya RM140.00 + lining, kalau tak lining, haruslah half price! Mungkin bagi pengantin budget ketat macam saya, boleh la nak hantar dekat situ, bagi yang tanya saya pasal Ujies's Collection, D'Nora semua tu, seriously diorang charge mahal, designer kot? What do u expect? Even Kina ( LINK ) pun hantar baju bertandang dia dengan harga RM40.00. sebab tailor biasa, hasilnya? tentulah awsome dan berbaloi-baloi. Jimat-jimatt....

Email me for more : syakilla.purple@gmail.com


Bagi saya, tak perlulah designer grand-grand sangat, mana-mana pun okey. Tailor home based sekalipun, kalau dia punya hasil awsome, apa salahnya! 

kalau nak lebih murah, ada je tailor yang charge baju sepasang dalam RM25.00-RM30.00...jahitan kemas dan cantik....TAPI tak pandai nak buat kain flowy...so, buat pendekatan macam ni....

"......Hantar baju dekat tailor murah, kain flowy dekat kedai yang pandai tu......"
senang kan? tapi rumit sikit laaaa...


mms dekat tunang, 
.....baju raya kite tahun ni....." 
hehehe...

PS: pinggul obvious besar kan?!!!!!!!!!




25 comments:

Syazlina Khairuddin said...

cantiknya baju nikah die..gorgeous habis..murah plak tu tempah =)

Ira said...

patch lace tu bli kt mne ek...ira tgh cri2 xjumpe2 pn lg..huhu

ni@ @in said...

cantik la Qiela..puas hati kan jahit sendiri lace tu..ain pon hantar baju nikah kat tailor biasa je..tak mampu nk hire designer..hehehe

Qiela said...

murah, berbaloi-baloi.

Qiela said...

ala, lace beli dekat Bandung, :( ira cuba pergi Muaz, KL...murah, 13.00 semeter. cantik2 je..,

Qiela said...

bila murah, dpt la jimat skit-skit walaupun tak banyak. :)

ZIEMA said...

Kire murah la tu untuk baju kawin kawin ni kan. Btw ohhhh...Kaler baju ni memang lah cantik. And the patch lace pun cantik. DIY baju sendiri lagi puas hati kan?
Congrats dear :)

IMaH said...

semua Cantik2..suka dengan warna baju tu. Cantik! Yang penting selesa di badan dan harga berbaloi baloi..sayapun sama. Hantar baju dekat tailor biasa ja then beading DIY sendiri

Renee Meow said...

wah cantik..!! baju terletak je kat badan.. kalau u worry sgt pinggul tu u pakai la Spanx (blogshopkerry). n baju u kalau tambah2 bling2 n pearl mesti lagi cantik..! :)

myrah said...

cantiikk & berbaloi..sy pon hantar baju kat tailor biasa je, janji kita puas hati dengan kerja dorang kan..murah xsemestinya xcantik :)

choclairissa@intan marliana said...

nice..i think i want one tooo but in purple :)

Qiela said...

purple pun cantik! :)

Qiela said...

tau xpe, mahal tak semestinye berbaloi :)

Qiela said...

yeay, memang nak tambah pearl semua. ni baru half way. dh siap nanti, haruslah update lepas nikah! :)

Qiela said...

yelah, murah! mcm baju tunang awk kan :)

Ijiyu said...

nicee and very affordable!

satisfaction is one thing that money cant buy. rasa sangat2 puas boleh finish beadings sendiri kan?

cik gold said...

nice kaler..combination ngan kalet lace tu kena :)

cikpuanputeri said...

cantik baju! sesuai buat baju raya jugak tu!hee.... berbaloi2.

Qiela said...

yelah, baju raya tahun ni! hehehe...

cikdiba said...

sgt nice! camne nak patchkan lace tu kat baju? plan nk DIY jugak tp mcm tak reti je

Qiela said...

kite pun x pandai sgt :( wuwuwuwwww...cuma jelujur halus je.

sarahhernyzar said...

terror gilos DIY baju. jeles ! me ? ampes. jahanam selalu baju. haha. cantek nice. geram dgn kaler tu. sukaa ! minta patch lebih boleh ? haha.

Qiela said...

why dont u give it a try :) ni pun try and error je :) ada lebih, nanti nak selongkar dulu ye, simpan dekat mana, haha,

Nurqystina Ahmad Senusi said...

Ble x nk taw u tmpag katne?i tgh cari tkg jahit yg ble jhit bju pgntin dgn harge yg murah n jhtan die kms..thanks for sharing!

Anonymous said...

salam..
blh x nk tau, baju ijau tu awk gune kain ape eh??