Follow Qiela :)

Dugaan Dalam Bertunang

Kita sentiasa risau, sebab orang-orang tua selalu pesan, Jangan Tunang Lama_lama, Dugaan Banyak....Bahaya...Blablabla.....Kita yang orang tak tua ni, pasrah dan hidup dalam dilema. SOBS.


Antara dugaan-dugaanyang dialami pasangan bertunang:-


1. Emosi diri yang tidak terkawal (cepat je naik angin & nak mengamuk)Perkara yang kecik akan menjadi besar, sehingga pergaduhan terjadi. 


** Maybe its true, tapi....susah nak cakap,sebab kadang-kadang bergaduh ni perkara universal, even belum tunang pun bergaduh, dan tak ada siapa boleh janji..lepas berumah tangga kita tak akan bergaduh. kan? Perkhawinan ni ibarat satu perjudian, we never know, what would happends. 

Lisa Surihani marah Yusry ;p


2. Masalah berkaitan kewangan. Anda dan pasangan asyik-asyik tidak dapat menyimpan duit. Duit ntah dibelanja ke mana.


** Buat masa ni, masih lagi mengamalkan, my money is my money, ur money is my money, eh...ur money is ur money. hehehe.. so, masalah ni belum timbul. AKAN TETAPI, kalau tiba masa dan ketika bila kita sendeng-sendeng nak mintak duit tunang kita, masa tu dia ceramah...Ustaz Don pun kalah wacakaplu!

cuba jangan boros, babap kang!
3. Pengurusan hal perkahwinan juga boleh menimbulkan masalah. Anda ingin begini tunang anda plak inginkan begitu. kan itu memeningkan kepala.



** Alhamdulillah, buat masa ni..tiada masalah lagi...sebab men will always be a men, let him be.. dia takkan peduli. dari segi pemilihan warna tema, goodies apa...buat dimana dan blablablabla....


Termasuklah pemilihan warna tema!!! 
4. Tiba-tiba anda seperti tidak bersedia ingin berumah tangga. Perasaan ragu-ragu timbul setelah anda bertunang. 


** Kadang-kadang, bila gaduh-gaduh, kena marah dengan tunang...kita akan terdetik macam ni....perempuan, biasalah...fellings Ombak Rindu sentiasa ada. Yang penting tawakal dan redha...banyakkan solat Istiqarah dan mintak doa, supaya semua perasaan ragu-ragu tu hilang.

"..............Even kita sendiri pun, bila masak lauk masin, sup ayam tawar, air terlebih manis..mula lah rasa ragu-ragu nak jadi isteri orang............"

sampai hati, lauk masin pun dah nak tinggalkan I!

Lepasni, jangan masak lauk eksotik tau, abg ni perut org Temerloh!
hhuhuhuuehuee..

5. Jika dulu tunang anda seorang yang tidak kuat merajuk, tiba-tiba sekarang sikit2 pun nak terasa. dan anda plak malas nak layan karenah.. ah boleh tak keruan jadinya hubungan anda berdua. 

** Memang betul pun, tunang kita sekarang ni selalu je gila koser.....sikit-sikit....Haip haippp, tak baik cakap camtu dengan tunang, Eeepppp, cuba dengar cakap tunang.....Eh, saya ni tunang awak tau,hmmm, okey, sangat-sangat gila koser. 



6. Gangguan dari pihak ke-3. Jika sebelum bertunang, tiada siapa yang mendekati anda atau pasangan anda, namun bila da bertunang ni, tiba-tiba anda menjadi perhatian. 



** Baruuu je tadi BFF call, dia dapat posting as a nurse dekat Temerloh, so she called me up to ask me.boleh tak nak tumpang tunang, balik Kuantan this week, 

and i agreed. 
Dalam hati :  !@#$%^&**&^%%$#!@!

Mujur tunang kita call balik, Sayang, tadi XXX call, dia nak tumpang b balik Kuantan...dia kata sayang bagi, betul ke?

Me : Ha ah, okey je. ( it would be 2hours perjalanan, what would happends? hah? huh? what?? )

Him : Sayang okey, B tak okey, ape cakap orang nanti. taknak lah, dah lah berdua je. Theres No Way Im Gonna do this. Macam-macam boleh jadi dalam masa 2 jam tu, fitnah orang la, sangkaan orang...e, sayang tak takut ke? 

Me : .......................................
(feeling guilty ) 

okey, im trying to bersanga baik. shes my BFF kot...
noted the word Trying ;)





5 comments:

SarahSyafiq said...

qiela, dugaan tu byk jugak yg terjadi. tapi dugaan tu kan mematangkan kita.

Qiela said...

yes, betu sangat sangat. Dugaan tu membangkitkan semangat k!

Nisa Dawi said...

Qiela...kite khusyuk duk baca dialog je...=P

tqahmisdar said...

suke I bace entry ni..
kebetulan I pun baru gaduh dgn tunang.. sabar je la.. hehe =)

Qiela said...

Nisa Dawi : hahaha, saja melawak sikit2.


tqahmisdar : hheee, takpe, takpe. love long lasting:)