Follow Qiela :)

Apa Yang Susah Sangat Masa Lafaz Nikah?

Ni cerita masa last Sunday, tapi rentetan peristiwa sampai ke hari ini;p

Me : B, apa yang susah sangat masa nak lafaz nikah, padahal....dah pektis banyak kaliiii, then...bukan kena gopoh-gopoh pun....ade kes tu...siap dah tulis kat kertas pun, masih lagi 4-5 kali nak lafaz, kenapa?? 

tapi tunang kita senyap je...maybe takdak alasan ataupun, dia sendiri tak tahu kenapa. 
but TODAY,

dia MMS satu gambar,
gambar ni mungkin dah biasa, dalam facebook, Tumblr, Twitter....
mungkin dah biasa sangat,
tapi untuk kite, bila tunang send sendiri...
terus jadi perkara paling luar biasa.....

hmm, 
take a look.



"...............lafaz nikah bukan lafaz semata-mata.....apa yang dilafaz tu semua tanggung jawab, apa yang kita kena tanggung esok-esok. Lafaz tu bukan biasa-biasa, tapi satu tanggungjawab yg sangat-sangat besar...sebab tu lelaki selalu gugup, berdebar, masa tulah kalau nak tengok muka cuak origanal ;p.............."


Bila dah baca, baru lah terfikir...besarnya tanggung jawab tunang nanti, tak sanggup nak tengok dia dilibas oleh malaikat Zabaniyah hingga pecah badan :( InsyaAllah, kita cuba jadi isteri terbaik dunia akhirat untuk awak :( 
sayangnya......:(((

Love u sayang,
countless. 

p/s : yang penting, tawakal, redha dan berserah je. InsyaAllah, selamat semuanya. 

7 comments:

Munnafendy said...

tu yg jd berat lidah agknya tuh.. =)

Qiela said...

agaknya ;p

miszatie said...

yang atie tau..semase lelaki nak lafazkan akad tu..tanggungjawab berubah dr ayah pre,puan ke bahu lelaki itu..berat x beratnya tanggungjawab tetapi malaikat dan makhluk dilangit sibuk memindahkan sme perkara itu..dan cbe la tanye pd ayah ke abang yg dah kawen ke btol x ..diorg akan rase berat bahu selepas akad nikah tu..:)

Qiela said...

*terkesima sekejap*

thanks for the info :)

Dira said...

hari tuh imam ajar ayah sy macam mane nak nikahkan.. selain ajar lafaz nikah, imam pesan, genggam tangan pengantin lelaki kuat2.. sekuat2 yg bole.. tenung mata de & dlm hati ckp "kau jaga anak aku elok2 mcm aku jaga de.."
mebi kata2 tuh betol2 sampai kt pengantin lelaki, sampai jd susah pengantin lelaki nk menjawab.. cuak x cuak la kn bile ayah mertua dah warning mcm tuh :)

Qiela said...

wah, sedih lak!!! adoyai...

Miss Ika said...

Tunang kita cakap nanti masa akad tanak tenung mata tok kadi. Haha