Follow Qiela :)

Niqab Untuk Nikah

Sebelum ni munkin pernah cakap beberapa kali pasal ni, betapa teringin teringinnnya nak pakai niqab masa Akad Dan Nikah, first appearance konon. Ceh cehhh......

Ya Allah, teringinnya.....masa tu lah satu-satunya detik lelaki bergelar suami akan tengok muka kita yang dah sah sebagai isteri. Mesti masa tu dua-dua malu.... i kno my fiancee well....hahhaa... Ada orang panggil cover tutup muka tu purdah, ada orang panggil niqab sepatutnya bukannya purdah sebenarnya.....nama cover tu adalah Niqab menurut kepada wikipedia,


Niqab : 
The French ban on face covering
(FrenchLoi interdisant la dissimulation du visage dans l'espace public, "Act prohibiting concealment of the face in public space")

Cantiknya, tapi risau sangat kalau-kalau tak kena dengan muka.... and aku sudah semestinya akan pakai tudung ada inner tu...tak pandai pakai tudung syria....takut tak kena dengan muka, mesti nampak penyet, dah la muka gemuk :(

Okey, first thing to do.....nak kena DIY Niqab. 
Tak susah, just beli the same chiffon yang digunakan untuk veil, jahit tepi je....macam jahitan dekat shawls RM5 tu. huhuiii.... Aku hantar dekat pasar je, suruh jahit sikit upah dalam RM5 je..hah elok! semua RM5, jom shopping dekat Hinode! 

Nak macam lebih glitter sikit, tambah la labuci sikit, manik sikit.... 
jangan kain nipis sangat, baik tak payah pakai okey noks!
and kasi chiffon tu berat sikit supaya tak melayang-layang, 
tapi.....bagi pendapat aku, 
tak payah over sangat dekat kain Niqab tu,
nanti orang padan tengok kain tu je, tak tengok benda lain....
&&& suruh MUA makeup lebih sikit tang mata! 
Okey, nak tips lebih sikit...tunggu aku nikah okey. 




Source
Google Images

5 comments:

adibahrisha said...

yg 1st picture tu gorgeous!

Qiela said...

KANNN...OH MELTINGG :)

Anis_Apis said...

ada plan nk pakai juga,,,suka..

miszatie said...

1st picture very nice..:)

MuJaHiDaH sOlEhAh said...

klau boleh biarlh kta pakai 2 ,n kita terus istiqamah insyaALLAH dpt phala...jgn kerna bla nk nikah je nk pakai...apa function pkai wktu akad nikah je...kn lebih molek klau pkai trus..purdah atau niqab ini bukan sesuatu yg blh dimain2kn..