Follow Qiela :)

Tips Ketika Menemui Vendor

Disini aku senaraikan, adab / tertib / tips apabila bertemu dengan vendor. 
Mengikut pengalaman dan apa yang terjadi pada diri sendiri.

1. Bila bertemu, just be humble. siapa pun anda di pejabat, besar mana pun pangkat, diorang tak tahu dan takkan tahu. Melainkan depa stalks FB korang,  So, tak payah demand itu ini, sebab at the end, anda tetap mahukan discount. Malu tau bila cakap besar, sombong, tinggi diri, tapi tiba-tiba mintak murah.....

2. Jaga adab bercakap, be friendly...banyak tanya tak sesat jalan, their workers memang dah di'train untuk handle situasi melayan coustemer. Jangan malu mintak murah, jangan malu main harga. Jangan minta benda yang bukan-bukan. Dan pandai-panai bodek mak andam okey. hehee...

3. Vendor akan push anda, untuk bayar deposit.....bayar untuk booking tarikh la..apa la....RM150 - RM200 tu memang rate biasa. Kadang kala diorang akan push sangat-sangat sampai kita rasa 'terpaksa' bayar. Be sure, majoriti vendor akan burn deposit kalau kita cancel booking and deposit were non-returnable... so, carefulls!! Rugi je nanti..

4. Jangan percaya, kalau vendor tu kawan....even ur best friend!!  aku pernah kena...nak suruh dia makeup....tapi bila nak cancel sebab out budget,......

me : As**, qiela nak cancel makeup....
her/him : oh, okey.
me : deposit return tak?
her/him : sory, sebarang pembatalan,,deposit burn.
me : alah, aku ni kawan ko kan..
her/him : kawan tetap kawan, bisness tetap bisness...

Terpaksa ambil jugak. hahahha. sayang deposit tu..and now, i dont know......how the result of their makeup masa tunang nanti. :(

Takkan ambik dah dia untuk resepsi nanti, and for sure, dalam belog ni..aku tepek siap dengan muka-muka owner lagi ;) Tunggu lepas majlis aku, i will make full review pasal those person and the Butik...

5. Pastikan resit tulis dengan clear, tulisan buruk tak apa...tapi...make it clear dengan info.. macam details, date dan apa-apa je. makeup harga berapa, baju berapa... apa-apa je. Tak apa demand bab ini, sebab duit kita.Dia nak duit kita.....Buat je.. Senang di kemudian hari.

6. Be sure, orang yang kita deal tu, cakap serupa bikin, jangan ambik butik yang ade record buruk even sekali! Sebab we never know apa akan jadi nanti esok lusa.Biasa lah,.pada orang, semua simple je....bagi kita, its only our first time and last time kot :)

7. Vendor akan letak mahal pada baju, rajinkan 'jet' mintak harga murah..kalau dia cakap, dry cleaning pun dah mahal...cakap kat dia, tak ape kak...saya pulang balik siap dry cleaning lagi! :)


8. Ambik Baju yang nak dipakai awal, senang nak try and error....cakap je kena ambik awal sebab kawen dekat Kedah, kena pi seminggu awal, hahaha...baru ni aku pi ambik baju aku, ade ke ketat dekat bontot, memang kurang hajar bontot ni! Masa try dulu elokk jee...Assudah, aku dah give up!

okey, sampai sini je mampu nak share, bila ada lagi nanti, kite update lagi ye.
muka kucing :)


9 comments:

Anonymous said...

TAK SABAR NAK TENGOK MAKE UP QIELA, GOJES KE TAK..

AMBIK DENGAN SAPA, RASA KENAL KOT..AS??

F.A.R.A.H said...

hai, drop by, betul apa yang listed ni.thanks for the tips. anyway..sy bride to be kuantan jugak, cuma takdak belog,

cakap je sape mak andam tu, senang..tak payah pergi butik dia tu.

Dadali said...

babe, please..email aku sapa mak andam tu...nak tau please, risau lah..kat Kompleks tu semua butik aku dah masuk, risau jugak yang aku suka tu butik yang ko maksudkan tu..

aku memang taknak ambik.. :)

Qiela said...

nanti lepas tengok results makeup dia, and how dia punye kerja.. baru lah aku kasitau. sekarang takley lagiii....

NaniNina said...

Rasa cm kenal je AS*tuutt* yang u cakap ni, bukan perempuan kan? Bukan mak Andam kan..

AnA~ said...

Hai, please email me,

rayhanna86@gmail.com

next week i ada nak pergi butik, Booking tarikh, ( next week gaji )and the person name Asrie..i risau what if "As" yang u mention tu dia,,, butik dia dekat dengan Andalela Butik,

please email me for more, need to kno before nak bayar, Please! :(

Qiela said...

hai girls,
i will expose that butik after i get the results, thankyou,

sori for those email, tak boleh nak reply, thankyou, thankyou :)

thankyou for ur time, thankyou for the respon, thankyou for your concern.

tak tahu pulak, semua orang nak get to kno siapa Pak Andam tu ye ;)

+Nad+ said...

Persediaan awal, risau jugak kalau terkena kan, biar cegah daripada dah terkena..

email me nama butik tu..
nad_naddirah85@yahoo.com

Qiela said...

next week, ull kno whos the chosen once tu ;)

siap link FB, muka, nama butik, alamat, code GPS lagi....semua la k :)

thankyou.