Follow Qiela :)

Bantal Hantaran


Have u seen this kinda creature ????




source : LINK

I just can't let my self keep falling in love with those pillow, its for my hantaran!
Tengok duit tak banyak, macam mana niiii, macam mana ni??
jadi , mari kite berjimat cermat. 

kite ber'D-i-y!

1. Aku beli tujuh ( 7 )  keping papan kek, saiz 14", tak macam orang lain, rajin beli satu kecik, satu besar, satu serdahana, sebab nanti nak letak benda kecik, konon tak balance.
ahhhh, dulik!!
aku tak dak masa nak saiz tu, nak saiz ni.....
not so me. 
leceh la bila gunting kain nanti. hahahha.

2.Hot Glue atau Stapler, ada setengah tutorial dalam alam maya ni,  gunakan hot glue, those heavy duty stapler just untuk trying purpose. but, lucky...i most love how stapler did it, kami saliang bekerja sama dengan baik, sangat baik.  
hot glue kuat, tapi...kuat lagi stapler!
kemas lagi!


need this, yang putih macam kain tu span nipis, i bought dekat kedai Zaman Moden, Kuantan...just cost about 7.00, 2ela.
ive got no idea how long 2 ela is....yang aku tahu...cukup la 2 ela tu untuk 7 keping papan kek saiz 14".
siap ade extra, untuk muat satu lagi papan kek.



ukur elok-elok, pastikan ade lebihan.....



Tampal kiri kanan dan bawah, tinggalkan ruangan terbuka dekat atas, untuk masukkan kekabu. mula-mula...aku cam tak minat sangat guna kekabu, dah la mahal, aku beli dekat kedai Mohd Shariff & Co. RM 7.50 sekilo.....tapi aku lego-lego...dapatlah RM 14 untuk 2-kilo....

aku tak berapa sure, 2 kilo ni cukup ke tak. sebab at first aku rasa macam tak cukup, tapi bila aku dah siap ketujuh-tujuh bantal...ade balance lebih kurang sekilo!
dont know...sebab bantal aku wat nipis, atau actually...sekilo memang cukup untuk 7 bijik bantal.




ni sebelum dipakaikan baju, ala togel je. hahahaha. 
aku beli kedai jenis jersi, tebal...dan murah.
elastik, senang nak tarik-tarik, walaupun kain jenis jersi...ketebalan dia sama macam kain baldu. 
oh, tak...tak menyesal beli kain jersi, sebab senang nak bekerja sama, janganlah beli kain licin....
 susah. -_-"
warna berkenan di hati : dark coklat.



still in progress, sebab belum jumpa renda-renda yang berkenan di hati. 
and.....
yes...i do love my pillow. 
kbye!

10 comments:

cik enul said...

saya pun nak buat banti ni gak..
tapi cuma base belum beli lagi..
tak tahu nak guna polistren atai macam kamu ni (papan + sponge)..
tgh bajet2...ngehehehe...
brapa yer papan kek tuh sekeping??

Qiela said...

KALAU DEKAT KUANTAN NI, SEKEPING 2.40 :( MAHAL KALAU NAK DIBANDINGKAN DENGAN KL, DEKAT KL,,,DALAM 1.40-1.80 JE SEKEPING.

cik enul said...

oyeke..beza nyer...
thanks yer..boleh la enul dicide nak beli yg mana tuk base nanti pasi...hehehe

Qiela said...

sgt berbeza, tpi those price depends on size.. ;)

Nisa Shafie said...

yeay!! nak buat lah nnati.. btw, Qiela ni creative lor.. huhu.. suka tgk ur tuto.. sgt senang nak ikut step.. hmm xsabar nak balik kuantan and buat.. =)

Qiela said...

kuantan? hai...sama!!! :)

Nur Dalila Jamaludin said...

Ya Allah..creative nye qiela...mcm2 benda u diy.and d outcome mmg puas hati tgk..sgt kagum!!! all d best ye..

choclairissa @ intan marliana said...

wah cantek...rase nk buat jgk tp xtau utk ape..bgs2 tutorial ni..jelas dan nyata :)

miszatie said...

i pun nak bt bantal..hopefully jadilah..aiyoyoyoy

Qiela said...

buat lah, x susah pun :) results cantik! :)