Follow Qiela :)

Mantan B2B, saya perlukan bantuan. ini serius.

1. Adakah normal, bila kita cuma tinggal lebih kurang lima ( 5 ) bulan onwards, kita seakan leka. tak peka pada masa dan selalu melenagh-lengahkan dengan alasan, 'lambat lagiiiii'....ataupun, 'malu nak pergi survey awal-awal, nanti butik kata kita selok nak kawen'......atau pun, lebih betul benar. 'rasa malas'?

2. Adakah normal, kita lebih cepat senstif sekarang.....bila suara kita tak didengari..pendapat lempar ketepi, dan betterhalf always arguing bout the same thing everytime? dia cakap lebih kurang pun, kemain sedih nya. ofismate dan bos-bos besar masa ni lah nak try-try mentaliti. 

3. Adakah normal, tahap kesabaran kita sentiasa diuji tahap kritikal dalam pada masa menunggu hari besar ni? tahap kesabaran dengan otherhalf, kawan-kawan, dengan adik beradik dan dengan orang tua terutamanya?

4. Adakah normal, kita rasa malas nak fikir pasal kawen, and just let it be.. dan macam nak lepas tangan semua benda? dan fikir alangkah baguihhhh nya hidup, tak payah fikir pasal kawen, sedar-sedar dah happily ever after?

5. Adakah normal, kita selalu dibayangi dengan bayang-bayang duit, dan selalu angan-angan mat jenin, yang duit akan jatuh berguni-guni atas riba? terus decide nak honeymoon dekat mana.

6. Adakah normal, setiap pilihan pelamin? pilihan outfits? pilihan goodies ( terutamanya ), kita sering menitik beratkan mulut puaka tetamu dan andaian mereka daripada memikirkan kemampuan kita?

7. Adakah normal, kita akan kurang tidur? sebelum tidur.. kita sentiasa akan membayangkan betapa horror-nya majlis kalau *tut* *tut* tut* dan betapa indahnya majlis kalau *tut* *tut* tut*...sila gantikan *tut* *tut* tut* dengan perkataan yang wajar.

8. Adakah normal, setiap daripada pilihan dari segi make up, pakaian dan accesories kita untuk menuju hari besar, sentiasa dipengaruhi oleh perasaan cemburu kepada kawan-kawan, mantan b-2-b,dan sedara mara sepupu sepapat yang telah melansungkan hari bersejarah mereka dengan grand dan ekslusif?

9. Adakah normal, bila mana kita tersepit dengan masalah dari segi kewangan, kita akan blame otherhalf dan menyalahkan takdir, kenapa dipertemukan bukan dengan orang kaya, hartawan atau tokey minyak unta?

10. Adakah normal, bridezilla mampu menyenaraikan 10 perkara tak normal seperti yang telah dilakukan oleh saya?

Terima kasih.
Jika anda membantu.



saya serius.


Truly,




8 comments:

nurin.Sh said...

hye dear, no tak normal lah..
i pon tgl lagi 6 bulan lagi.
semua yang u rasa tu perasaan u je tu. stay positive and try usahakan apa yg u nak tu. insyallah everything will be fine.

you should be happy sbb u dah nak kawin. :)

Lala Latif said...

sangat setuju dari no.2 smpai no.9..
kdg2 rasa xsbr nak habiskan kenduri kan...sbb dah malas nak pikir...tp, bykkan sbr dan terus kuat...:-)

UyaRayza said...

jawapannye adalahhhh heheh

1 & 4. normal heheh. i pnah tinggalkan hal2 kawen 3 bulan berturut2 hahahaha..awal2 semangat giler lepas tue mood menjunam ntah ke mane2..

2. tak pnah plak rasa setakat nie. hati kering mungkin heheh

3. sangat. masa nie la rasa mcm diorg nie nak tolong ke tidak nie hahah

5 & 9. sangat-sangat. i selalu menangis pk duit tak cukup la ape. pastue moody hahaha..padahal ade je rezeki di mane2..cuma kena bertenang je. kadang2 kite nie cepat menggelabah padahal sbnrnye rezeki tue ade jer. cume kena bersabar

6. yup. kite akan fikir nnti msti org ckp eh tak cntik la, murahnye. padahal tue sume perasaan kite jer heheh. terapkan nilai 'AAK (Ade Aku Kesah)' hahahah

7. angan-angan itu penting hahaha..perlu ada

8. biasalah cemburu tgk org pnye lagi cntik dari kite. so kite akan usaha buat yg lebih baik n cantik. so tak ade salahnye. cume jangan smpai memakan diri dh ler heheh

10. tak ada la ;)

chill out k dear..jgn stress2..senaraikan ape yg patut. lagi 5 bulan byk masa n sempat buat slow2..yg penting jgn gopoh yg penting hasil terbaik hehhe

Munnafendy said...

sy pun B2B..blum mantan lagi..dan ada sikit2 mslh tu sy pun hadapi sama...erm..dlm situasi skrg..rasa mcm semua org xphm kita..kan...T.T

choclairissa @ intan marliana said...

saye seorang mantan b2be menjawap dgn penuh serius..

1.tidak normal kerana 5bulan adalah masa yg sgt busy..kad kawen sepatutnye sudah siap design..

2.itu normal..sgt sensitip smp kdg2 rase cm xmo kawen dh..pastu nk gaduh ngn semua org..ofismate plak byk bg pressure

3. normal tahap kesabaran hampir meletup..rase geram sgt

4.same ngn jwpn no 2..rase stress melampau lalu semnagat nk kawen berkurang..tp harus diteruskn sbb xde wedding planner nk tlg plankan..hukhuk

5.normal..selalu kira duit ade brape lg dlm bank n xde sape nk derma tlg bank in kan duit secara tiba2..

6. normal..keadaan itu menyebabkan smp xtau nk pilih pelamin..baju and goodies apa nk utk kawen..padahal kita yg nk kawen ni..

7. kurang tdo x..bertambah tdo adelah tp nk start tdo susah sbb duk pk psl prep kawen ade ape yg tertinggal..siap termimpi2 lg..

8. perasaan cemburu terhadap kawan2 xrase..cube rase risau adekah majlis kita akan segrand n sesempurna dia..lagi2 kalo kwn skolah kawen 1week before kite n majlisnya sgt sempurna..

9. hoho tak pernah lg salahkan other half..salahkan diri sendiri x berjimat cermat n menabung adelah..hehehe

10. itu sgt normal..kerana setiap b2be mahukan majlis yg sempurna tp kite xdpt menolak dugaan yg datang menimpa2..

sangat seteressss..saye tau perasaan kamu..jadi selamat beramal n pasrah jela ye..doa byk2 :)

Schaz said...

hye there,schaz here..ex b2b

emm, most sympthoms yg u sebut tu ade berlaku jgk dkt i.. n nasihat i, ape pun berlaku, u ikut hati n kehendak u..its ur wedding dear..sbb apa pun berlaku before, during and after the big day, yang menanggungnya u..yg keluar duit pun u..mulut org smpai bila pun x blh tutup...at the end mereka akan berhenti sendiri..do ur best setakat yang u mampu..gud luck dear!

tisjustME said...

normal sebab nadia nak kawin bulan 5 tapi tak buat ape2 pun lagi! hahaha... bukan sebab malas lah tapi sebab tibe2 tukar date and taktau nak start kat mana...

Cik Jan said...

hye u! sama la ngan saya..lagi 4 bulan nak kawen baru decide theme colour. ayooo...