Follow Qiela :)

Meet The Parents #2

Allhamdulillah, since jumpa parents betterhalf...everything been wonderfull as i want to. Semua on track and mak betterhalf always be a mak, tell me not to do this and shud do like that. Love till bits. Tapi aku still malu-malu lagi nak bergurau dengan mak dia. Segan kot. Mak betterhalf cantikk...sebab tu betterhalf kacak kot. hahaha. tapi mak putih anak samar-samar. ddduh.

Ayah betterhalf pun okey. sangat peramah. tak rasa macam orang asing pun bila borak-borak dengan dia.At the time he recalled bila borak-borak sebagai 'abah'......i already feel acepted :)

Adik beradik betterhalf pun quit nice, even takdak pompuan.laki pun laki laaaa.....semua macam okey walaupun malu-malu. dgn perempuan kot...kalau sama-sama laki mungkin okey. tapi rezeki mak dia..semua dapat lelaki. 5 terus berderet.

Adik ipar betterhalf which is boleh -juga-one-day-jadi-adik-ipar-aku-jugak seorang yang sangat sporting. Belum kawin pun, aku dah rasa hubungan kami akan jadi baik.Even beza umur both of us about miles away..tapi...its okey. I just need to get rid perasaan jeles, sebab wedding dia is farr away better then me :(  uuuhuuuuu.......

Okey, apa yang nak cakap sekarang. jumpa dengan bakal family in law...bukannya menakutkan sangat...but certain part maybe cause for something. kat sini aku listkan beberapa tips macam mana nak handle situasi bila bukan bersama family kitewww tau :)

1. Bila jumpa parents pasangan, senyum senyum senyum walaupun gaduh dengan pasangan. jangan tunjuk kita tengah krisis sebab both of his his parents doesnt care. yang dia tahu, layanan kamu terhadap mereka.

2. Elakkan tidur rumah pasangan walaupun sudah diajak oleh his parents. selagi boleh elak, cuba elakkan. sebab its not good. orang yang mlihat dan kita pun rasa janggal weyy..tak kawen lagi...dah nak duk serumah. walaupun his parents ada.....tapi kita takkan rasa sama. and korang fikir. tak suprised la...lepas kawen nanti. Dah tau toilet diorg macam mana. dah tahu mak dia sorok gula dekat mana. dah tahu ayah dia selalu gaduh ngan mak dia sebelum tido. hahahha ( tak berkaitan dengan my future parents k) let it be suprised :)

3. Bila pasangan ajak pi wedding saudara mara, cuba tolak. seriously....elakkan. but..kalau mak dia and ayah dia pun sama je suruh pegi.....turutkan. buttttt, jaga tingkah laku. as u kno...how much mata family besar dia yang tengok masa tu. watch ur steps..ur language of course andddd...of course....kno they well. and treat them nicely. SEBAB SEBAB diorang too excited nak kno u well. almaklumlahhh....orang baru. ahli baru. setiap langkah diperhatikan. && bersedialah nak duduk sebagai kera sumbang sebab u kno no one accept pasangan u and his family. duduk jelah senyap-senyap sambil gigit-gigit kuku kat ceruk dapur. haha. and u kno nak behave kan, sebagai seorang yang asing, tapi nak get into their family. memang susah, thats y la aku suh jangan pi.

4. Get into adik beradik pasangan. walaupun susahhhh sebab takdak sefahaman. macam aku ni, semua lelaki. memang tak rapat sangat lah. tapi..just treat them baik-baik. jangan jadi fake sebab silap haribulan....ko akan duduk dengan diorang ni macam adik beradik sendiri tau.takkan nk jadi plastik 24 hours onwords.

5. Treat family pasangan sebaik mungkin, sebab sebab pasangan pun akan suka tau. dia akan tengok how u treat his family,.....lebih-lebih lagi mak diaaa...sebab u kno...something bout men. dia akan tengok cara u treat mak dia terutamanya.

6. Jangan mengata mengumpat atau megutuk family pasangan depan pasangan kitaaaaa. be alert! jangan...walaupun mulut dia kata tak kisah...dalam hati..sedikit guris mampu meruntuhkan sedikit demi sedikit rasa cinta tau. cewah!

7. Bila nak pergi melawat family pasangan, datuk nenek dia k......burn out ur pocket dengan beli anything at least something. Buah, coklat kuih atau apa-apa pun. janji ada buah tangan. macam aku, selalu beli Big Apple kalau nak pergi umah Nenek betterhalf, beli sokmo walaupun aku tahu...akhirnya masuk perut betterhalf. sila redha.

okey, ni jelah yang mampu.sampai nombor 7 je dapat listed....ni semua based on pengalaman sendiri k. tak copyright mana-mana.

c u then :)
xoxo~



4 comments:

Renee Meow said...

great tip dear..! :D alhamdulillah masa 1st time jumpa parents my fiance sumer berjalan lancar.. adik bradik pun ngam..mmg sayang gile kat dorang.. :)

madly mad said...

seronok kannnnnnnn, bila semua macam best je. buat rasa x sabar nak kawen cepat-cepat and being a part of them :)

Orkedanza said...

tbe2 teringat balik kisah lm which is ms 1st time i jumpe future parents in law ms tu i baru bape kali je jumpe bf i. kitorg kenal thru ym(kwn kenalkn)..then start berkasih syg dlm ym(xpnah jumpe)..then 5 months later br jumpe. 1st day i date ngan die..blk tu trus i kenalkn die dkt parents i. 2 weeks after that..i pulak jumpe parents die. bile da jumpe parents masing2 br la rs okeyy..ini serious..bukn main2 lg dah..haha.

sorrryyy..tersyoq sendiri lak dekat page org lain :p

madly mad said...

hahaaa,,,its okey! x kisah pun, mmg syok bila imbau balik cerita lama kann....cute je rasa!!!!