Follow Qiela :)

Diy Bunga Dip

Currently busy working on this, sorry kalau tak dapat reply email, facebook pun senyap. ym pun sunyi sepi. ngeh ngeh, bukan bercuti okey. Betterhalf dah warning, no vacation in this month &&&& onwords. sobs, sila redha. cuma boleh update belog je, sebab office hour cuma boleh bukak belogsepot.
okey, nak pegi pintal, bengkok, celup jemur pastu lepastuuuuu, penatttt!
wuwuwuww..

okey, ni langkah-langkahnya : 
p/s : ni bukan aku buat tauuu.... tuturial orang lain, tak mampu akuuuu....bunga ni cantik..tapi..rumit wo!



1. Sediakan rangka kelopak: 1 unit A untuk bahagian tengah dan 18 unit B berbentuk hati.


2.  Lengkungkan kelopak berbentuk hati dengan menggunakan pen.


3.  Kelopak yang telah dilengkungkan.


4. Celupkan rangka ke dalam bunga dip.


5. Kerangka berbentuk hati dicelup dalam larutan dip.


6. Menunggu kelopak dikeringkan.


7. Bahagian tengah digulung.


8. Bahagian yang siap digulung.


9. Kelopak seterusnya digulung.


10.  Bahagian tengah digabungkan.


11. Kelopak ditambah satu demi satu.


12.  Bunga ros hampir siap.


13.  Bunga ros yang telah disiapkan.


14. Gam atau ‘strengthener’ di sapu dan perada ditambah.


15. Bunga ros yang telah siap ditambah perada.

Ok. Inilah sahaja sedikit tutorial untuk membuat bunga ros, diharap ianya dapat sedikit sebanyak membantu anda semua.  InsyaAllah dalam posting akan datang saya akan tunjukkan cara untuk menggubah dengan berpandukan beberapa teori gubahan.
Terima kasih.

source : LINK

4 comments:

S H I T E Q said...

cantekkkk! kreatif laaa :)

sniffa93_aznil4eva said...

waaaaaaaaah. mcm tu rupanya buat eh.

nampak senang tp byk kerja~ hehe

Madly Mad said...

memang bnyk kerja sgt. SOBS:(

ArELeEz said...

a fren of mine dolu mase dia nak kawen, dia rajin gak wat munge dip nih. kagum tgk kesungguhan dia! leez??? mmg x la kot.. bnyk malas dr rajin! hu3..