Follow Qiela :)

Hari Raya Terakhir.


Mula-mula aku rasa macam taknak release pun cerita raya aku tahun ni..sebab takdak apa-apa melainkan apa-apa pun. no baju raya, tapi boleh percaya tak i already bought kasut raya, tudung raya even underwear raya. tapi no for baju raya.

aku cerita dekat Intan, terbahak-bahak dia gelak.

1st raya aku takdak apa sangat. macam biasa pagi lepas sembahyang raya ( aku raya seminggu awal ) pergi kuburan. macam biasa pergi raya umah sedara mara sepupu sepapat. macam biasa cuma beza aku berdua je sebelum ni Afiq ada. and satu lagi beza pada tahun ni aku guna kereta betterhalf. Hitam aku restkan bout few days jugak. berani mati okeh betterhalf bagi. aku pun separuh mati okey yakinkan dia. hahahaha.

2nd raya im so excited cos im gonna drive to Temerloh ( kampung betterhalf)  by my own. sorang-sorang tsk. rasa macam mimpi di siang hari. tapi tak mimpi sebab aku selamat sampai and ive been greeted sangat sangat meriah. ramai sangat saudara mara betterhalf.  excited sebab dapat drive kereta betterhalf with my own way, sebab betterhalf takdak nak jeling-jeling. excited sebab nak raya dengan yang tercinta. yang tersayang (abah) tinggal umah k. hhihi. excited sebab that day is betterhalf BIRTHDAY! 31-aug-2011. anak merdeka :) and i only bought for him his fav ever, Big Apple Donuts! walaupun i tak minat lansung tapi takpa lah, asalkan cinta hati i suka. queue seawal 10am sebab risau ramai orang gelabah dapat duit raya nak beli big apple. padahal takdak pun. hahahah. terus drive and ive got so many thing to story about tapi malas nak cerita. ringkasannya, ikan patin masak tempoyak dekat Temerloh RM8.00 seketul. bukan seekor ok! seketoi!


RM8.00 seketul. tsk.

now i kno kenapa betterhalf origanally Temerloh pun takdak masa nak makan ikan patin. hahaha. as for me..bagi sapa-sapa yang pandai masak tu, belilah ikan RM18.00 sekor and masak sendiri. puas hati. aku ni bertandang kat umah orang so takdak la sapa nak masakkan. kan..takkan aku nk suh mak betterhalf masak. gilakentangkau.
aku goreng kacang panjang bodoh pun ketor. tak tau nak isi apa. hahaha.

3rd raya betterhalf is with me even his family return back to Kuantan lil bit late. suka! ive spend my hole day with betterhalf dengan beraya sana sini and shopping!

4th - 6th raya, Farah my besties arrived from KL and we both totally got a blast. both spend our time with Intan ( her kuih raya is to die for ) and mummy-to-be, Wani . ( sumpah mulut dia ni takleh tapis ). we  have some BBQ event, beraya sana -sini. pergi Bukit Gambang main air gelak sampai sakit tekak!  tengok bapuk and whatsoever. Beterhalf pun ada! joining US as a good friend and a verry goood boyfriend. huehuehue. takdak gamba. tsk :(

return back at the first place, sebelum raya ive challange my own untuk masak rendang ayam. yes, my 1st try ever. i give betterhalf a called.

me : b, orang nak masak rendang ayam!
him : boleh keeee (nada nganjing )
me : bukan susah! ada resepi.

jangan ikut resepi ni.


and i didnt kno yg resepi ni macam sial palis sangat sangat worst. aku mula rasa mcm tak sedap hati sangat sebab tu mula-mula aku dah macam berjaga-jaga aku cuma guna separuh ayam. hahaha. at the end, betterhalf return call. masa tu dah nak dekat buka puasa. hahaha.

him : ok tak...
me : b..............
him : napa....
me : kite g makan dekat kedai jelahhhhhhhhh!!
him : hahahahaha, tak payah mengada. pegi basuh balik ayam tu, pegi goreng je. hahahahahaah ( swear, he not even stop laughing even for a sec,.)

i sedih sangat sampai takdak mood haritu. bukan apa, sebab mood i swing..tak tau nak masak apa for pagi raya .Betterhalf ajak pergi shopping baju raya pun i takdak mood.
( thats why ive got no baju raya for this year,terjawab kan.hhhaha )

then, the day after..i berani mati beli dua ekor ayam and semua barang barang masak rendang and for this time i guna resepi lain. yang lebih meyakinkan.

mula-mula i tak tau apa tu perasa. sumpah tak tau. last-last i masukkan kiub pati ayam.
hahahaha.
and i already kno it now! it was ajinamoto babe! aji-na-moto!


i snap with my fon camera dalam majalah Resepi yang entah tak tau sapa punya :)

and..


the results!
 
i rasa happy sangat sebab dah menjadi. i ikut bulat-bulat resepi yang ada and the results is super gempak :) sedap sangat. i gained 3kg's on my first raya. because of thissss!!makan dengan ketupat segera Adabi :)

tapi betterhalf tak dapat rasa :( and i akan pastikan one day dia akan rasa jugak! without laughing at me.
kan bee kan....hhee...

okey, thats all for today. esok cuti 1 Malaysia. and tonight ive got a date with betterhalf! he went back home!! sukanya! rindunya sebab last week dia tak balik Kuantan :( sebab last two weeks dia balik hari Rabu. takkan sabtu dia nak balik semula kan, kan :)

oh, about tajuk yang macam kontobesi tu. bukan apa lah. it just for remind me..next year im gonna be a someone fiancee or a wifey insyaAllah. ;) last raya tahun ni as a single dot dot dot..

bye!

1 comment:

sarahsayangjiman said...

uu baru skali makan ikan patin temerloh. sedap gila! rm8 seketul tu sebab tu ikan patin sungai. dorang cakap it can go up to rm80 sekor.

kalo yg kita beli tu ikan patin sangkar..tapi sarah pon tak nah makan yg sangkar tu.org cakap taste beza. hehe.