Follow Qiela :)

Tips fashion.

Hai korang. i ada tips nak share. semenjak dah malas nak jogging ni dalam erti kata lain pemalas, hari-hari fikir nak melawa.yang tu tiba-tiba jadi rajin. kepala asyik ingat nk shopping. harini sahaja dah berapa kali bukak Maybank2u.

padahal bukan badan macam Cameron Diaz pun.
puii..pui!

mula-mula nak ingat printscreen semua oder yang dalam Gmail. tapi...kang orang cakap i over, mengumpat i tanpa rela.. walaupun over dalam blog sendiri. i still rasa berdosa. sebab dapat pahala free tanpa berbuat apa-apa. *whatsoever*

tadi timbang berat. mula-mula gileseriousss gigil. sebab semalam dah makan nasi kerabu dengan ofismate, chiken chop dengan betterhalf, birthday cake ngan family shy*shy :)banyak wooooh!

mujur maintain. phewwwwww...
syukur okey.
sampai rasa macam pelik, turun dari penimbang, mulut pot pet pot pet cakap
 'apesal tak naik berat nehhhhhhh'....
padahal dulu, tak turun 1gram lepas puasa seharian pun..sumpah seranah macam syaitan masuk dalam badan.
sedikit tak bersuyukur disitu. ok ok. muhasabah diri bermula sekarang.

siapa tak idamkan 'perfect shape' siapa suka perut buncit? siapa suka selulit penuh dekat lengan?
walaupun kena pakai girdle ketat..sanggup. sebab nak nampak kurus walaupun rahsianya kita je yang tahu. takdapat kurus, nampak kurus pun dah rasa heaven yang paling dalam...

teruja tak?

first thing to know about fashion is, tengok badan sendiri dulu. dalam erti senang faham, cermin diri sendiri dulu.

buat apa orang buncit nak pakai top nampak pusat?
buat apa orang peha gempal nak pakai sjinny jeans?
buat apa orang pendek nak pakai maxi drees?
buat apa orang tinggi nak pakai short pants?
for what?

so first thing to do in ur list. get to know ur body first :)
chek this out!

Slenderis when your body is slight with small
breasts and hips and/or bottom

Top-Heavyis when your bust measurement is the most
dominant part of your body because you have
a large and curvaceous bust and small hips
and/or bottom by comparison.

Pear-Shapedis when your hips and/or bottom
are the largest part of your body and
your breasts are smaller by comparison.
Curvaceousis when you have an hour glass
shape with large breasts and
curvy hips and/or bottom.

Apple-Shaped is when you have no waist,
perhaps you feel your
tummy is large and round.

.

.

.

TIPS-TIPS PEMILIHAN PAKAIAN

1. Pemilihan pakaian yang jenis plain lagi bagus. If u girls nak pakai juga jenis berpatern , elakkan jenis kain yang pattern@bunga nya BESAR BESAR.Lebih-lebih lagi bila berbaju kurung, elakkan berbunga besar. etc : bunga matahari.


2. Elakkan daripada memakai baju yang bergaris lintang (horizontal) . Kalau nak jadi zebra sekali pun or awak suka baju berbelang belang , sila pilih untuk pakai baju yang berbelang ke bawah (vertical) . Ini boleh membuatkan u nampak lebih tinggi dan selim melim .


Do's

Dont's

3. Tahukah awak bahawa kalau pakai baju yang terlalu ketat akan buatkan awak nampak lebih jelas berbadan besarr . Oleh itu pilih lah pakaian yang padan padan je dengan badan . Sebab tu u need to get know ur own body. kalau macam i. badan sedang-sedang (konon) susah gila nak cari baju. pakai S kang. sendat sangat. nampak berlipat-lipat. Besar sangat...nampak gemuk. berkibaran je macam Bendera malaysia.
-_____-"

4. Dulu i prefer Skinny Jeans, tapi nampak macam gemuks je :( susah betul orang gemuk nak melawa. tsk. *salahkan diri sendiri dan berjanji akan jogging jap lagi* Buat sesiapa yang berpeha/berpinggul besar MACAM AKU NIH, elakkan daripada memakain seluar yang jenis narrow di hujung @ jenis yang kuncup macam skinny jeans ke ape . Sebab ini bakal membuatkan pinggul awak nampak lebih besar .
Kalau pakai seluar panjang , elakkanlah dari pakai seluar yang bahagian kakinye berpotongan pendek . Sebabnya akan membuatkan awak nampak lebih pendek . Makanya , haruslah awak memilih seluar yang jenis elok elok smpai kaki . Jangan nampakkan buku lali . Nak lagi cantik , pakai heels dan pilih seluar yang boleh reach middle of the heel.


Do's

Dont's

6. Pemilihan pakaian yang tak berapa cotrast boleh membantu membuatkan awak nampak lebih tinggi dan slim / cantik . Kalau lah awak padankan seluar putih dengan baju yang berwarna pale atau warna warna lembut , itu masih lgi boleh menyelamatkan yang mana-mana patut . But if, seluar putih disuai padan dengan baju hitam , thats a total NO NO! Ini bakal membuatkan awak nampak lebih lebih lebih pendek dan besar .


Do's


Dont's

7. Dan pemilihan warna paling selamat ialah , warna HITAM! Ini memang sangat membantu membuatkan awak nampak kurus, kurus dan kurussssss :)



okey. thanks for reading.
have a nice day yeahhhh!
XOXO!

No comments: