Follow Qiela :)

resepi cheese cake.

Okey, arini i nk tunjuk dekat uolls. macam mana nak bake cheese cake yang mudah dan sedap.actually resepi ni  i tak google mana2 ye. I ambik resepi ni dengan makcik i sendiri tau. punya la sungguh nk belajar. huh. makcik i ni tokey cheese cake tau. jgn main2 tempat mak timba ilmu..dengan tokey terus tau nyahh.

okey. first step. pastikan ada bahan2. and FYI, nk bake sheesecake. kena ada loyang yang khas utk bake cheesecake. bukan loyang yag biasa tu. loyang tu macam boleh bukak dekat bawah. harga mahal tak mahal, murah tak murah la. sedang-sedang.

 # telur 5 biji
# cream cheese 2 bungkus. takkira la jenama apa.
# whiping cream 1 kotak
# gula halus
# aluminium foil
loyang khas untuk bake cheese cake
# cornflakes untuk layer. i prefer oreo. sedap tauuuu. ergh. sedap2.

** i tak tau nk bagi bnyak mana kuantiti gula. sebab semuanya secukup rasa je.

Pukul telur dengan gula, sehingga kembang dan lembut. Dan dalam pada masa yang sama, dalam bekas berlainan pada waktu yang sama. pukul cream cheese dan whiping cream sehingga kembang dan lembut.
Lepastu, satukan sedikit demi sedikit. berselang seli. macam ni..masuk adunan telur dan pukul  kemudian masuk adunan chese dan pukul. selang seli sampai habis.
lepastu, ambik cornflakes/oreo blend sampai halus. campurkan dengan planta yang telah dicairkan..pedap dalam loyang sehingga padat.untuk layer cheese cake.

Bila dah kembang dan loyang dah ready dengan layer cornflakes/oreo..masukkan dalam loyang seperti biasa. macam bake cake lain jugak. Jangan hentak untuk bg padat. kalau ada lebih, redha. nak buat macam mana. salahkan diri sendiri sebab beli loyang kecil. heh.

 Lebihan sedikit cheese cream, campur dengan milo atau nescafe. untuk buat hiasan, bagi colour2 sikit.


Bila dan cantik, bungkus loyang dengan aluminium foil. lepastu masuk dalam oven. pastikan tak over heat, nnti cheese jadi masak. dan jadi kekuningan. tak lawa. jgn panas sangat okey. sedang je. nampak macam dah keras..angkat. jangan bakar lama-lama.

okey, dah siap...sejukkan.. sedap tau tak!

nota kaki : selamat mencuba. i dah cuba masa open house i baru ni. i buat dua jenis. satu layer cornflakes, satu layer oreo. yang paling sedap..ofkos layer oreo. nyummm2!

No comments: