Follow Qiela :)

Never without mascara

Whoooh! lama gilagilagila tak update, padahal takdek org kisah pun, i baru balik kerja and i rasa tak berapa nk mandi sekarang. sebab i penat, drive macam orang tak betul, banyak kali i tension, sebab jalan jem. :( tadi just cuci mekap..hari-hari kena cuci mekap. sebab hari-hari pun aply maskara.

DAH KATA NAK LAWA, APESAL KAU BEBEL2 MACAM ORG TAK BETUL NI?

Okey, sekarang i nak cakap random pasal maskara. i taknak cakap pasal maskara, sebab i kno..i ni jenis yang tak tetap mulut - macam banyak menyimpang.

ye..ye. baik lah. i tahu. so i nk cakap random thing.

Sebenarnya ada beberapa cara untuk aply maskara. tak perlu lah tiru kalau rasa result tu macam tak segempak result yang u all dapat before, selama beberapa purnama ni. heh.

konon. kan ;p


1.Pakai maskara di atas bulu mata yang bersih. Lapisan maskara akan berketul-ketul macam jalan tar yang belum di'stimroll' kalau ada sisa maskara lama. memang bad result la. tak cantik lansung.
jangan la fikir nak jimat ke, maskara nak abes ke, pinjam maskara org ke? No.. sebab ianya memang tak elok lansung untuk dipraktikkan dalam sehari-hari.
cewah!

and paling senang kalau aply pada mata dengan maskara yang masih ada/penuh/baru. bukan yang telah keras, kering atau berketul-ketul.perasan tak, bulu mata kita lebih anggun dan cantik kalau kita pakai maskara baru.

TAPI TAKKAN NAK  BELI MASKARA BARU HARI-HARI?

jadi, cara yang terbaik..gunalah seadanya. dan jgn kedekut. bila dah nak habis. tak payah la goncang2 lagi. sebab memang takkan ada. :) (mengikut pengalaman)

2.Gunakan alat pelentik bulu mata jika anda memiliki bulu mata pendek. macam i, bulu mata i sedang2 je. 'Yang Ado'..and make sure..pleaseeeee elakkan dari mengepit bulu mata terlalu kuat, selain sakit....boleh jadi bulu mata kita yang seperti hidup segan mati tak mahu ni jatuh gugur tau. so... Jangan. sangat2 bad habit. nanti, takdek terus baru lah menagis tersedu-sedu macam mak halau dari rumah sebab salah beli daun pandan, padahal mak mintak serai.

okey, lari jauh dah. okey..okey.

tapi, selama ni lah, mengikut pengalaman. takkan ada sapa pun boleh pakai menda tu lama-lama. sebab memang sakit. kan. kan kan..


3.Sapukan maskara asas atau berfiber untuk memanjangkan bulu mata anda. Ia berwarna putih dan perlu disapu dari arah pangkal bulu mata hingga ke hujung.

i suggest yang ni. sebab series.....i pakai this maskara about 2-3 years. lama kan. memang setia lah. sebab result memang best. cantik dan smooth and yang penting, nampak tebal. tiap kali nak beli maskara, memang i choose this product. i thought from i mula2 nak kenal make up, i start pakai this maskara.


until i found this maskara, keh keh keh.
tak setia mana lah kan.

i start pakai bila ofismate i sugget this brand. still lagi SilkyGirl, tapi bukan double. dah takdek 'ink' putih tu lagi.

and until now, still using this and hopefully sampai bilabilabila, sebab harga dia......whoooh! murah sangat. taksampai RM10.00 i rasa.. kat Watson ada, kat Mydin ada, kat Carefour ada.....and whatsoever. senang. takpayah google dalam internet. nak search ada jual dekat mana-______-"

I nak suggest this maskara jugak, haritu i pinjam maskara ni dengan wani dalam toilet, sebab i lupa nak bawak i punya. (sebenarnya saja nk pinjam, sebab tengok dia punya maskara macam pelik, warna kuning and thought kat dalam wana kuning jugak, dan saja-saja nk guna, sebab jenama maybeline mine just SilkyGirl)

and the result,

whhhhoh! seksi! nama pun maybelline. what do u expect. kan kan kan.

4.Mula mengacu berus dari arah sebelah dalam mata (hidung) menuju ke luar, satu-persatu dengan gerakan zig-zag. Slow-slow, takpayah laju-laju..sebab kalau laju-laju..reseult dia, selekeh gila. lepastu sibuk nak cari cotton cuci, lepastu kotor semua, lepastu tak jadi..lepastu kena aply semula.... (mengikut pengalaman)

5.Kenakan juga pada bulu mata bawah untuk mencipta kesan mata yang besar. Jangan sapukan ke seluruh barisan tetapi hanya di bahagian luar mata sahaja.

6.Sapukan lapisan maskara baru di atas dan bawah bulu mata SEBELUM lapisan pertama kering. Jika tidak, ia akan gugur dan masuk ke dalam mata.

7.Apabila maskara kering, nyahkan ketulan yang tinggal dengan sikat bulu mata. Ini juga membuatkan bulu mata anda lebih semulajadi dan nampak lebih kemas, cantik, anggun , hitam, pekat bulat dan seksi.
i adore sangat mata Nora Danish, dia cantik sangat2. macam teletubies, macam nk gigit je. dia selalu buat eyecat kan. smokey eyes. macam-macam. sebab mata dia bulat dan galak, cantik. awsome gila.

nota kaki : i takboleh nak ajar cara nak buat eyecat..sebab selama ni..i cuma dapat buah mata kucing sahaja. (dengan nada sangat hampa) tsk.
bye. i nak cuci maskara.

No comments: